Дъждовен 11 май, на следващия ден валежите намаляват

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) валежите днес ще са на повече места, главно в Западна и Централна България. Количествата – предимно между 10 и 15 л/кв.м, а в отделни райони около 20 л/кв. м. Във вторник валежите ще намалеят и ще са на по-малко места. Количествата – до 2 л/кв. м, в планинските райони, локално, е възможно до 5-6 л/кв. м. В сряда вероятността за валежи е малка.

Водните количества на по-голяма част от наблюдаваните реки в страната са около и над праговете за високи води. През изминалото денонощие нивата на реките са се изменяли в границите от + 14 до - 37 см.

ВалежиДунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменили от + 14 см до - 2 см.
Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се са се понижили с до - 8 см.
Източнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменили от + 11 см до - 37 см.
Западнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменили от + 4 см до - 17 см.

В резултат на метеорологичната прогноза и хидрологична обстановка, днес и утре са възможни повишения на речните нива, в резултат на снеготопене и прогнозираните количества валежи от дъжд.

Дунавски басейн: повишения са възможни по течението на реките Огоста, Искър, Вит, Осъм и Янтра. Черноморски басейн: нивата на реките ще се понижават.

Източнобеломорски басейн:

  • Река Тунджа – възможни са повишения в горното и средното течение вследствие на валежи.
  • Река Марица – в резултат на снеготопене и валежи от дъжд са възможни повишения в горното течение на основната река и на Родопските Чепинска, Стара река, Въча, Чепеларска, Първеницка и северните притоци на Марица – Тополница, Луда Яна и Стряма.
  • Река Арда – в резултат на прогнозирани валежи се очакват повишения в целия водосбор на реката.

Река ТунджаСистемата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ – БАН прогнозира: водните нива в басейна на двете реки ще са под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ – БАН прогнозира: водните нива в басейна на реката ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: в резултат на снеготопене и прогнозирани валежи са възможни повишения в средното и долното течения на реките Места и Струма. Възможни са внезапни поройни наводнения.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Министерството на околната среда и водите)

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...