Още в началото на мандата през май 2017 г. премиерът Борисов постави темата с двойния стандарт на храните. Тя е обсъждана многократно и на съветите на министрите в ЕС. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.
Той участва във форума на високо равнище „Двойният стандарт при храните в ЕС – да сложим проблема на масата“, който се проведе в НДК под патронажа на премиера Бойко Борисов и е част от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.
Порожанов представи на конференцията обобщените данни от трите изследвания за двоен стандарт, проведени през последните 10 месеца. Изследвани са общо 228 проби. При 18% са констатирани различия по състава и/или хранителната стойност. Сред по-съществените различия са мляко за малки деца, което е с по-високо съдържание на растителни мазнини, включително палмови, в българския аналог. В продукта, продаван у нас няма млечна суроватка на прах и съдържанието на макроелементи и витамини е по-малко. При сирене моцарела пък има разлики в цвета, вкуса, консистенцията и нетното количество в опаковката на българския аналог. При маргарина съдържанието на мазнини е по-ниско в този, продаван у нас. При бързо замразени багети в българския продукт има по-малко колбас и твърдо сирене.
„Благодаря на комисар Вера Юрова за всички нейни участия на заседанията на Съвета на министрите на земеделието в ЕС по темата за двойния стандарт при храните, които се проведоха през миналата и тази година и за предложените изменения в 3 директиви за регулацията му. Днес можем да работим с по-ясна визия за бъдещето. Моят апел е законодателството да бъде разгледано бързо и да не се чака края на мандата на Европейския парламент през пролетта на 2019 г.” - каза още българският земеделски министър.
Успоредно с пакета от 3 директиви можем да прегледаме и националните изисквания към храните, вече съм възложил такъв анализ в МЗХГ, подчерта министър Порожанов. Ползвайки европейския опит на други страни членки с националното законодателство ще се въведат по-строги изисквания за качество. Сред тези мерки е и публикуваната за обществено обсъждане от Министерството на земеделието, храните и горите промяна в наредба, която да забрани в мандрите, които произвеждат млечни продукти да влизат растителни мазнини.
„Двойните стандарти при храните накараха 100 млн. души да се чувстват като аборигени, страшно обидно е“, коментира на форума премиерът Бойко Борисов. И даде пример, че при комунизма в казармите пишеше: „Службата е тежка, но за сметка на това продължителна“, а сега може да сложим – „Храните са вредни, но за сметка на това по-скъпи“.
Омбудсманът Мая Манолова, която е организатор на форума, предложи създаване на единен европейски орган – „ОЛАФ при храните“, който да следи за разминавания и нарушения с двоен стандарт.
Двойният стандарт при храните е абсолютно неприемлива практика, заяви от своя страна еврокомисарят по правосъдие и защита на потребителите Вера Юрова.