20% увеличение на тока за индустрията ще доведе до фалит на предприятия

Голяма заблуда е тиражираната информация, че увеличението на цената на електроенергията за индустрията е само 2%. Истината е, че бизнесът ще бъде натоварен с поскъпване от над 20%. Това заяви на пресконференция Антон Андронов - съдружник в "Холдинг Загора". Той уточни, че министърът на енергетиката може да освободи с 85% от новата цена само индустриални предприятия, които едновременно отговарят на два критерия.

"Те трябва да са в секторите, посочени в приложението на Наредбата и да има годишна консумация над 30 000 мегаватчаса. Освен това, предприятието ще бъде плаща само 2% такса след като надвиши посочения консумиран ток.Ако един завод е изразходвал 40 000 мегаватчаса електроенергия, той ще плати милиони левове за надбавката от 1 юли 2015 г. до март 2016 г., ако не е фалирал, и чак от април до юни следващата година може да се възползва от по-ниската такса от 2%" - обясни Антон Андронов, коментирайки какво предвижда наредбата, публикувана на сайта на Министерството на енергетиката за обществено обсъждане.

"В България дружествата, които консумират годишно над 30 000 мегаватчаса електроенергия, са едва 14 на брой. Допълнителната такса, която ще бъде събрана в размер на около 350 - 380 млн. лева, по разчети на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, ще отиде за спасяването на НЕК. Държавата обаче ще загуби много по-голяма сума, заради закрити работни места и фалирали предприятия" - казва Антон Андронов. "Холдинг "Загора" в Стара Загора осигурява работа на 2 200 души. Днес ръководството му е обявило в дирекция "Бюро по труда" - Стара Загора, че съкращава 340 души. От леарната "Прогрес" трябва да излязат 150 души. Машиностроителното предприятие "Хранинвест - Хранмашкомплект" ще съкрати 60 работници. По 50 души трябва да бъдат уволнени от ковашко-пресовия завод "Пресков" и от шивашката фабрика "Наталия".

"Сметките за по-висока събираемост на суми за бюджета, направени от един уж независим орган, не са верни, тъй като е много вероятно поскъпването на електрическата енергия да доведе до съкращаване от работа на 50 000 души. Обезщетенията за безработица на тези хора, плюс невнесените в осигурителните фондове от съкратените работници суми, биха надхвърлили 350 млн. А има и още други утежняващи ефекти" - каза още Андронов.

Той обясни, че допълнителната такса от 20% в цената на електрическата енергия за промишлеността не може да бъде прибавена в цената на крайния продукт, защото дружествата в холдинга работят почти 100% за износ и е невъзможно да се продава на външния пазар по-скъпо.

Антон Андронов каза още, че в новата такса за ток, известна като задължение към обществото, компонентата, съотносима към американските централи в комплекс "Марица изток", от 3,38 лева за мегаватчас е завишена на 9,76 лева. За "зелена" енергия от възобновяемите енергийни източници - от 11,10 лева е увеличена на 15,92 лева, а за кафява енергия (топлофикационните дружества) - от 3,83 - на 9,02 лева. Има и три нови компоненти, като едната от тях е в размер на 2,43 лева за мегаватчас и е за компенсиране на задържаните на ниски нива цени на тока по времето на правителството на Орешарски. Андронов е категоричен, че индустрията в България заплаща за електроенергията едни от най-високите цени в Европа и купува тока значително над себестойността му.

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

На подобна тема