Министър Нено Димов депозира оставката си и премиерът я прие

Обвиняват Нено Димов в безстопанственост, довела до водната криза в Перник

В кабинета на министър-председателя Бойко Борисов е депозирана оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Премиерът Бойко Борисов я прие, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Нено Димов беше задържан в Трето Районно управление в София на 9 януари следобед във връзка с разследване за водната криза в Перник и внос на отпадъци за горене от Италия.

Нено Димов беше избран за министър на околната среда и водите в коалиционното правителство от квотата на ВМРО на 4 май 2017 г. от 44-ото Народно събрание.

Прокуратурата обвинява Нено Димов за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник. Той остава в ареста за 72 часа с мотив, че може да повлияе на разследването, да извърши ново престъпление или да укрие доказателства. В събота прокуратурата ще иска постоянния му арест.

Нено Димов е нарушил служебните си задължения в периода от началото на 2018 г. до 17 ноември 2019 г. и е издавал разрешителни за промишлено водоподаване на "Стомана" и "Топлофикация", въпреки че е бил предупреждаван за ниското ниво на яз. "Студена", каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Язовир "Студена" е държавна собственост и се стопанисва от държавата. А ВиК дружеството в Перник докладва на министъра за нивото на водата.

От 2018 г. нивото на водата в язовира значително намалява и за това са подавани данни.

Събрани са близо 50 тома доказателства, като до момента щетата е за над 11 милиона лева. Ако Димов не беше разрешил подаването на вода към тези дружества в тези мащаби, то сега в язовира можеше да има около 7 млн куб. метра вода, достатъчни да няма режим в Перник, въпреки състоянието на водната мрежа, обясниха от прокуратурата.

* * *

Нено Димов е роден на 20 септември 1964 г. в София. Завършил е френската езикова гимназия в столицата и СУ „Климент Охридски”, факултета по математика и информатика. Магистър е по математика и доктор по физика.

 • Научен сътрудник Първа степен (2002 - 2010) в Геофизичен институт Българската академия на науките.
 • Член на Генералната Асамблея на Регионалния екологичен център в Сентандре, Унгария (1998 - 2002).
 • 2001 - 2002 е бил директор на дирекция „Програмиране и информация” към Изпълнителна агенция околна среда.
 • Член на УС на Европейската агенция по околна среда (1997 - 2002).
 • Бил е главен секретар на Министерство на околната среда и водите и заместник-министър на околната среда и водите (1997 - 2001).
 • Гост лектор „Преговорите за присъединяване към ЕС – околна среда” във фондация „Конрад Аденауер“ и Европейския институт (2002 - 2003).
 • Гост лектор „Европейски финансови източници в областта на Околната среда” в Института за регионално икономическо развитие (2001 - 2002).
 • Бил е изпълнителен директор на „Искабул” АД, хоноруван лектор във Философския факултет на Софийски университет „Климент Охридски”, катедра „Публична администрация”, член на Съвета на директорите на Национална компания „Индустриални зони“ ЕАД, председател на УС на Института за дясна политика.
 • Участвал в над 20 международни конференции и проекти.
 • Автор е на книгата „Околната среда: от енвиронментализма до свободата” (2012).
 • Има над 20 научни доклада и публикации, от които 11 на английски език
 • Носител е на Ордена на Кралство Швеция „Officer First Class” (2000) за принос в процеса на европейска интеграция на Р. България.
 • Народен представител от Демократи за силна България в 40-ото Народно събрание (2005 - 2009), член на комисиите по икономика и по бюджет и финанси
 • Владее френски, английски и руски език.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема