ГДБОП извършва проверка по сигнал за разпространени съобщения с неистинско съдържание

ГДБОП извършва проверка по сигнал за разпространени съобщения с неистинско съдържание

В следобедните часове на 13 април в отдел „Киберпрестъпност“ при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" в МВР е получен сигнал за разпращани хиляди спам мейли от името на пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

При извършената проверка на място от служители на ГДБОП се установява, че в следобедните часове на 13 април хиляди български интернет потребители са получили фалшив мейл, претендиращ да е изпратен от Пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Фалшивите мейли са разпратени като са използвани няколко десетки компрометирани пощенски кутии на български фирми от български хостинг компании.

Съвместно с няколко хостинг компании, незабавно са предприети мерки за преустановяване изпращането на подобни спам мейли. Пощенската кутия и друга дигитална инфраструктура на Министерството на здравеопазването не са компрометирани и спам мейлите не са разпратени оттам.

Работата по установяване на произхода атаката се провежда в момента от служителите на отдел „Киберпрестъпност“ в съдействие с хостинг компаниите.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема