Разкрита е нарколаборатория в област Стара Загора

Служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", под надзора на Специализираната прокуратура, задържаха организирана престъпна група на територията на област Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Задържани са лидерът на групата, произвеждал пико в наколаборатория, и неговите четирима сътрудници. Те изпълнявали ролята на дилъри на територията на Стара Загора и Казанлък.

Нарколабораторията е била оборудвана в къща в с. Долно Сахране. Там са намерени и иззети произведени на място синтетични наркотици, част от които в процес на изсушаване, прекурсори, оборудване, както и около 300 г марихуана. На мястото са открити и 16 плаки с изображения на долари с номинал 50 и 100 долара, 193 листа с отпечатани на тях по 3 неистински банкноти от по 100 евро, както и фалшива банкнота от 500 евро.

В хода на проведените действия е установено, че лидерът на групата е подготвял и печатница за производство на неистински банкноти. За целта е оборудвал в наглед пустееща сграда в Габрово с висококачествени машини и материали. Една от печатните машини била „Хайделберг“, с капацитет да произвежда почти всичко, включително документи за самоличност и банкноти. При извършените процесуално-следствени действия са иззети още: машина за офсетов печат; метални матрици с изображения на елементи от банкноти долари и евро; бои; хартия; различни химикали за производството.

Задържаният при операцията на ГДБОП и Специализираната прокуратура, реализирана на територията на Казанлък и Габрово, е 50-годишният Иван Дочев. Той е добре известен на полицията и правосъдната система. На 2 октомври 2010 г. антимафиоти от Стара Загора и Габрово разкриха при съвместна акция с американската служба „Сикрет сървиз” голяма нелегална печатна база за фалшиви пари в павелбанското село Долно Сахране. Арестувани бяха трима души в момент на сделка с 50 000 евро и 10 000 долара, сред които и Иван Дочев. Той беше осъден на 3 г. и половина ефективно. При претърсване на къща на друг участник в групата в гр. Крън са открити пушка тип помпа „Маверик“ с боеприпаси, униформена полицейска риза със знаци „Полиция“, алуминиева мелница за марихуана, пълна със зелена маса, електронни везни и др. Първоначалните данни сочат, че групата се е занимавала с производство на синтетични наркотици и е подготвяла отпечатването на неистински доларови и еврови банкноти от началото на 2017 г.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на петимата обвинени е наложено прокурорско задържане до 72 часа. По нейно искане на 14 декември 2017 г. Специализираният наказателен съд наложи на всеки от задържаните мярка за неотклонение „задържане под стража“.

mon 010

www.infoz.bg (Видео: Пресцентър на МВР)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема