ГДБОП: Не отваряйте съмнителни имейли от името на Кредисимо

ГДБОП: Не отваряйте съмнителни имейли от името на „Кредисимо”

В сектор „Киберпрестъпност“ при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” на 13 ноември са регистрирани множество сигнали от интернет потребители, които са получили на електронните си пощенски кутии съмнителни имейли.

Те са с предупреждение за плащане на просрочени задължения от името на фирма "Кредисимо" АД.

В хода на извършената проверка е установено, че към спам съобщенията е прикачен зловреден файл, който компрометира компютърната конфигурация на потребителя, като извлича неправомерно лични данни, пароли за социални мрежи, пощенски кутии, банкови ресурси и други. Така заразеният компютър е възможно да бъде използван от компютърните престъпници и за редица множество други кибератаки – разпращане на нови фишинг мейли и DDoS мрежови атаки.

Не е извършена хакерска атака към фирма „Кредисимо” и тяхната база данни, като фирмата не стои зад разпращането на тези съобщенията. Хакерите използват неправомерно името на компанията, за да заблудят получателите.

Осъществено е незабавно взаимодействие на ГДБОП с фирма „Кредисимо” и доставчици на електронни пощенски услуги в страната, с цел установяване източника на кибератаката, предприемане на действия по нейното неутрализиране и уведомяване на обществеността за възникналата опасност.

Не отваряйте подобни злонамерени съобщения! Не толерирайте киберпрестъпността! Използвайте съвременни и надеждни операционни системи и приложения за сигурност!

Измамните мейли са със следния текст:

Покана за плащане на просрочено задължение

Уведомяваме Ви, че съгласно договор, сключен с "Кредисимо" АД, очакваме да изплатите дължимата по ДОГОВОРА ЗА ЗАЕМ сума.

ПРИНУДИТЕЛНИ ДЕЙСТВИЯ по събирането на задължението
В случай, че не погасите задължението си в срок от 2 (два) дни след получаването на това писмо, ние ще предприемем следните ПРИНУДИТЕЛНИ ДЕЙСТВИЯ по събирането му:
Ще Ви бъдат начислени ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗНОСКИ и НАКАЗАТЕЛНИ ЛИХВИ за забава върху задължението.

Ще актуализираме статуса на задълженията Ви в съществуващи банкови и небанкови регистри, както и в официалния КРЕДИТЕН РЕГИСТЪР, до който имат достъп всички финансови институции. Вашата задлъжнялост към "Кредисимо" АД ще стане ПУБЛИЧНО ДОСТОЯНИЕ. В резултат на това Вие няма да можете да теглите кредити от нито една финансова институция в България.

По т. IV.2.1. от ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ на сключения между Вас и "Кредисимо" АД ДОГОВОР ЗА ЗАЕМ, кредитът Ви ще стане ПРЕДСРОЧНО ИЗИСКУЕМ В ПЪЛЕН РАЗМЕР.

Вашият случай ще бъде предаден на адвокати за предприемане на съответните мерки. Съдебното решение подлежи на ПРИНУДИТЕЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ ОТ ЧАСТЕН СЪДИЯ-ИЗПЪЛНИТЕЛ. В този случай ще дължите и всички разноски по делото – държавни такси за издаване на изпълнителен лист, такси за образуване на изпълнително дело, такси за извършване на описи върху Ваше движимо и недвижимо имущество, такси за налагане на ЗАПОРИ ВЪРХУ ТРУДОВОТО ВИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ и всички адвокатски хонорари, платени за извършване на гореспоменатите действия. В редица случаи неплащането на кредити е деяние, което съгласно Наказателния кодекс е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ и е НАКАЗУЕМО, при условията на наказателното законодателство.

Ще проверим допълнително предоставената от Вас информация при отпускането на кредита. В случай, че бъдат констатирани неверни данни, цялата информация ще бъде предоставена на ПРОКУРАТУРАТА НA РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ за провеждане на разследване, което да установи дали са налице данни за извършено престъпление при кандидатстването за заеми и евентуално да бъде образувано НАКАЗАТЕЛНО ПРОИЗВОДСТВО.

Моля да разгледате прикачения файл за по – подробна информация относно вашия просрочено задължение и извършете плащане незабавно!

С уважение,
"Кредисимо" АД

www.infoz.bg

Най-четеното от последните дни