Министерството на земеделието предоставя 50 млн. евро на земеделските производители, пострадали от коронавируса

▶ Министерството на земеделието подпомага с 50 млн. евро земеделските производители, пострадали от коронавируса

Министерството на земеделието ще отдели 50 млн. евро за подпомагане на земеделските производители, пострадали от кризата с коронавируса. Таванът на обезщетението за един земеделски производител ще е 7000 евро, за малки и средни предприятия – до 50 хил. евро. Това обяви на пресконференция министърът на земеделието и храните Десислава Танева. 

desislava taneva

Тя уточни, че първата група, която ще бъде подкрепена, са розопроизводителите, чиито продукти зависят в най-голяма степен от международните пазари и са силно засегнати от кризата.

На брифинга присъства и председателят на Консултативния съвет Владислав Върбанов, който увери, че въпреки очакванията за спад на реколтата от 30%, няма никаква заплаха за хлебния и зърнения баланс и не трябва да има притеснения относно предстоящата реколта.

varbanov

Той уточни, че заради сушата през тази пролет има локални проблеми в районите на Варненско, Добрич, Шабла, Каварна и в Южна България, но въпреки това се очаква добра реколта. Състоянието на пшениците е задоволително. От Националния браншови съюз на хлебарите също увериха, че няма предпоставки за криза с наличността на качествена българска пшеница за производство на хляб.

По данни на бранша към момента България е изнесла 4,3 млн. тона пшеница, а също и 1,9 млн. тона царевица, като и по двата показателя стойностите са рекордни. Страната ни е на четвърто място в света по износ на слънчогледово олио.

България категорично ще запази статута си на голям, и то нетен износител на зърно, заяви и министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя уточни, че няма данни за покачване на цените, както на зърното, така и на продуктите от първа необходимост, като брашно и хляб.

Танева обясни още, че в момента по настояване на земеделски стопани, които имат пропадания от засушаването, се правят обследвания и вече има издадени протоколи за 28 хил. декара, като те са предимно в Североизточна и Източна България. Танева е категорична, че за всички, чиито площи са пропаднали на 100% заради засушаването, ще има държавна помощ за компенсиране и тя ще бъде разплатена през тази календарна година.

Танева обяви още, че при увеличение на бюджета на Европейската комисия, очакванията са да има увеличение на сумите за Програмата „Развитие на селските райони“ с 376 млн. евро.

Пресконференция на министъра на земеделието и храните Десислава Танева

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема