коронавирус - 12 август 2020 г. България

11 нови случая на коронавирус в Стара Загора, общият им брой е 318

При 11 души на територията на област Стара Загора към 0 часа на 12 август 2020 г. е установена коронавирусна инфекция. За предходното денонощие са изследвани 116 проби по писиар метод*. Осем от установените заразени хора са със симптоми. Няма приети в болница.
Новите случаи на COVID-19 в страната са 210.

За последното денонощие в област Стара Загора не са установени положителни проби на хора до 18-годишна възраст. От новите случаи се отчита епидемиологична връзка единствено между двама души, които са имали контакт в домашни условия, съобщи д-р Станимир Станков, директор на Регионалната здравна инспекция в Стара Загора.

Към 15:00 часа на 11.08.2020 г. има 16 пациенти от област Стара Загора с доказана инфекция COVID-19, които са хоспитализирани в Клиника по инфекциозни болести към Университетска болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора. В интензивно отделение е един пациент.

Специалистите на Регионална здравна инспекция – Стара Загора насочват вниманието си върху социалните домове в областта. През изтеклата седмица и в началото на тази седмица са изследвани с бързи тестове настанените в Дома за възрастни хора с физически увреждания в Стара Загора. При установен един положителен резултат е направен контролен писиар тест, който е с отрицателен резултат.

През изминалата седмица при изследване на дете, контактно на човек от семейството, който е дал положителен резултат по метода писиар, се установява, че и то е с положителен резултат за новия коронавирус. Детето посещава ведомствено детско заведение към Министерството на отбраната. Съобразно компетенциите на РЗИ са издадени предписания за поставяне под карантина на 23 контактни лица в детското заведение.

Експертният съвет по епидемиология към Регионална здравна инспекция – Стара Загора споделя становището на Националния оперативен щаб и счита, че област Стара Загора е в дифузна фаза на разпространение на коронавирусната инфекция. Под карантина към 0:00 часа на 12.08.2020 г. са 343 лица на територията на областта. Общият им брой от началото на епидемията е 9150.

Общият брой на положителните случаи за област Стара Загора е 318. За България потвърдените случаи на хора, заразени с коронавирус до 12 август 2020 г. са 13 722.


* писиар тест (PCR, Polymerase Chain Reaction, тест за полимеразна верижна реакция)


www.infoz.bg  www.infoz.bg