Емил Христов: Проблемите на хората нямат цвят и политиците трябва да работят заедно за тяхното решаване

Емил Христов: Проблемите на хората нямат цвят и политиците трябва да работят заедно за тяхното решаване

Мнението на кметовете за проблемите в общините е много важно и всички народни представители от региона трябва заедно да провеждаме срещи с вас, за да съдействаме за тяхното решаване, а не като влезем в парламента да се отдалечим от избирателите.

Това заяви на среща с кметове от област Стара Загора водачът на листата с кандидати за народни представители на ГЕРБ Емил Христов. На срещата бяха поканени кметовете на 11-е общини от областта.

Emil Hristov izbori 2917"Хората нямат цвят и всички, на които е гласувано доверие да бъдат техни представители в следващия парламент, трябва да сме единни в отстояването на исканията им" - добави Емил Христов. Той припомни, че неведнъж ръководството на Община Стара Загора е търсило съдействие по конкретни въпроси от различни министри, но на срещите са се отзовавали само депутатите от ГЕРБ и от Реформаторския блок. "Това не трябва да се случва в следващия парламент, трябва заедно да работим в интерес на хората, независимо от идеологическите ни различия" - категоричен е Емил Христов. Той уточни, че много добре познава трудностите, пред които са изправени кметовете по места и даде пример: "Сборът на бюджетите на десетте общините в областта малко надвишава сумата, която община Стара Загора има в бюджета си и това означава, че градоначалниците са поставени в ситуация да се иска много от тях, а те не разполагат с достатъчно финансови възможности."

"На общините се прехвърлят все повече държавни дейности, които не са финансирани от централния бюджет. 3-класната и 4-класната пътна мрежа е в лошо състояние. Някои от тези държавни пътища преминават през Казанлък, но средства за поддръжката им се осигуряват само от Общината. Такъв е случаят с пътя през завод "Арсенал" и пътят за Габрово" - съобщи кметът на Казанлък Галина Стоянова. Същият проблем стои и пред община Гурково. През подбалканския град преминава второстепенният републикански път II-55, който е в ужасно състояние, а на денонощие през него преминават средно 6000 транспортни средства, предимно товарни. Според кмета Иван Иванов, трябва да се намери решение за изграждане на околовръстен път.

Друг проблем, който се отнася за цялата страна, е свързан с общинските болници. "Когато държавата говори за здравеопазване, има предвид само държавните болници. Когато става въпрос за финансови средства, МБАЛ "Д-р Христо Стамболски" - Казанлък е на опашката. Общината за няколко години е вложила над 10 млн. лева в оборудването с апаратура на здравното заведение, което обслужва пациенти на пет общини" - съобщи още Галина Стоянова.

Зам.-кметът по хуманитарни дейности на община Стара Загора Иванка Сотирова постави като национален приоритет образованието. Тя заяви, че делигираните бюджети за училищата трябва да бъдат обвързани с качеството на образованието, както и да бъде въведено задължително обучение още в детските градини, което да се финансира от държавата. "Час по-скоро трябва да бъде приет Законът за професионалното образование, за да се приложи и дуалното обучение" - каза Иванка Сотирова.

Зам.-кметът на община Стара Загора Йордан Николов припомни, че още преди три години е внесено предложение в Народното събрание общинска полиция да премине на подчинение на кметовете. Това трябва да бъде прието от следващия парламент, за да се увеличи чувствително полицейският състав и да има служители на реда и в малките населени места.

Кметът на Раднево Теньо Тенев изрази надежда, че през 2017 г. ще започне ремонтът на пътя Стара Загора - Раднево, който е в окаяно състояние. Той заяви и очакванията на хората от общината да бъдат запазени работните места, които осигурява "Мини Марица-изток", защото те са обезпокоени от готвените рестрикции от Европейската комисия спрямо големите горивни инсталации, които поставят в риск българската енергетика.

Зам.-кметът на Мъглиж Душо Гавазов потърси съдействие от водача на листата с кандидати за народни представители на ГЕРБ - Стара Загора Емил Христов за увеличаване на субсидиите за малките общини. Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" е от голяма важност за община Мъглиж, но тя реално не може да се възползва от нея, защото са въведени рестриктивни условия - възстановяването на средствата от държавата става чак след три месеца, което е непосилно за бюджета на една малка община" - коментира зам.-кметът.

Зам.-кметът на Стара Загора Янчо Калоянов акцентира на необходимостта да продължат инвестициите в инфраструктурата.

В срещата участваха още кметовете на Павел баня Станимир Радевски, на Опан Генчо Колев и зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова.

Кметовете на общини и техните заместници, присъствали на срещата се обединиха около необходимостта от децентрализация, за която се говори от години, но нищо реално не е направено в тази посока.

"Решенията на всички, посочени от вас проблеми, са заложени в програмата на ГЕРБ. Аз, като бъдещ народен представител и моите колеги, ще се срещаме регулярно с кметовете на общините и ще работим за решаването на проблемите. Надявам се да приобщим и останалите градоначалници от региона, както и депутатите от другите политически сили в общата ни мисия" - заяви Емил Христов.

Кметът на община Павел баня Станимир Радевски подчерта, че голямо предимство за региона на Стара Загора е, че водачът на листата с кандидати за народни представители на ГЕРБ Емил Христов е местен човек, който отлично познава проблемите, а не представител на партията от друг град.

Emil Hristov sreshta kmetove 01 

www.infoz.bg

На подобна тема