Лабораторията за Covid-19 на „Трета поликлиника“ получи международен сертификат за качество

Вирусологичната лаборатория, която извършва PCR изследване за новия коронавирус SARS CoV-2 при Медицински център „Трета поликлиника“, разположена на територията на Болница „Тракия“ – Парк в Стара Загора, вече притежава международно признат сертификат за качество, издаден от независимия немски институт за оценка на лабораторните изследвания INSTAND e.V., Дюселдорф.

До този момент в България има едва няколко лаборатории, които притежават подобен сертификат, гарантиращ качеството на извършваните изследвания на европейско ниво.

Сертификатът е с давност 1 година и свидетелства за високото ниво на използваните тестове и професионализма на екипа, в съответствие с добрите европейски лабораторни практики и наложените стандарти от Световната здравна организация. Така Вирусологична лабораторията към Медицински център „Трета поликлиника“ в Стара Загора вече е в официалния списък на сертифицираните лаборатории в Европа за писиар диагностика на новия коронавирус (PCR, Polymerase Chain Reaction, тест за полимеразна верижна реакция).

Логото на сертификата от INSTAND e.V. ще бъде поставено и върху издаваните сертификати с резултата от изследването на Covid-19 на английски език. „По този начин пътуващите зад граница ще бъдат спокойни, че резултатът им е гарантиран от авторитетен европейски сертифициращ орган“, посочи началникът на лабораторията, вирусологът д-р Румяна Чолакова.

INSTAND e.V. е един от трите сертифициращи института в Германия за провеждане на независим външен контрол на медико-диагностични лаборатории с авторитет в цяла Европа и по света, уточняват от ръководството на болницата. „В България не съществува подобен сертифициращ орган, а за нас беше важно да докажем, че сме покрили най-високите световни стандарти в тестването на новия коронавирус. Това е важно за всички пациенти – независимо дали изследването им е необходимо по здравословни причини или заради пътуване в чужбина“, допълни д-р Чолакова.

„Кандидатстването за този сертификат е сложна процедура, при която ни бяха предоставени проби за анализ от инситута в Дюселдорф“, разказа Бончо Григоров, доктор по биоорганична химия, който е един от основните специалисти в екипа на лабораторията за писиар диагностика на коронавирус. „След проведения анализ от наша страна на предоставените ни неизвестни проби получихме оценка, която посочва, че сме ги идентифицирали с абсолютна точност“.

Писиар лабораторията на Медицински център „Трета поликлиника“ е разположена на територията на Болница „Тракия“ – Парк, на ул. „Дунав“ 1. Проби се вземат всеки ден от 8 до 15 часа. Резултатите от изследването се получават в рамките на 24 часа.

Virusologichna lab 3 WEB

Вирусологът д-р Румяна Чолакова, началник Вирусологична лаборатория в Медицински център „Трета поликлиника“ и Бончо Григоров, доктор по биоорганична химия

PCR laboratoria 21 WEB

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема