ковид - зелен цифров сертификат за ковид

Кой може да получи европейски зелен цифров сертификат за ковид?

Освен за извършена имунизация с направения брой ваксинации (според вида на ваксината срещу ковид-19), в системата за генериране на зелен цифров сертификат може да бъде получен също и сертификат за преболедуване от ковид-19. Той е наличен само за преболедували коронавирусна инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен писиар резултат в Националния регистър за борба с ковид-19. Те имат възможност да изтеглят цифровия вариант на европейския зелен сертификат от сайта на Националната здравна система.

his wipДокументът за хората, които са преболедували и това е доказано с писиар тест, се получава като файл от в секция „Аз и моето семейство“ на сайта на Националната здравна система без да е необходим квалифициран електронен подпис или друг документ.

В първите минути, в които системата заработи, над 1000 преболедували вече получиха своите документи, а от влизането на европейския регламент в сила на 1 юни са издадени стотици хиляди зелени цифрови сертификата.

Хората, които желаят да получат зелен цифров сертификат и са доказано преболедували ковид-19 (с писиар тест), като по време на лечението са били поставени в изолация в лечебно заведение за болнична помощ или в домашни условия, трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и специален SMS код. Той ще бъде изпратен на всеки, който е предоставил номер на мобилен телефон на оторизираните власти при въвеждане на данните му в ковид регистъра.

Сертификатът е валиден 180 дни след датата на първия положителен писиар тест за ковид-19.

Към момента системата не предлага възможност при наличието на положителен антигенен тест да бъде издаден европейски зелен сертификат. На този етап налични са сертификатите за ваксинация и за преболедували ковид хора. Документите за негативен тест за наличието на вирус ще са достъпни за гражданите през втората половина на юни.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема