ковид - зелен цифров сертификат за ковид

Кой може да получи европейски зелен цифров сертификат за ковид?

Освен за извършена имунизация с направения брой ваксинации (според вида на ваксината срещу ковид-19), в системата за генериране на зелен цифров сертификат може да бъде получен също и сертификат за преболедуване от ковид-19. Той е наличен само за преболедували коронавирусна инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен писиар резултат в Националния регистър за борба с ковид-19. Те имат възможност да изтеглят цифровия вариант на европейския зелен сертификат от сайта на Националната здравна система.

his wipДокументът за хората, които са преболедували и това е доказано с писиар тест, се получава като файл от в секция „Аз и моето семейство“ на сайта на Националната здравна система без да е необходим квалифициран електронен подпис или друг документ.

В първите минути, в които системата заработи, над 1000 преболедували вече получиха своите документи, а от влизането на европейския регламент в сила на 1 юни са издадени стотици хиляди зелени цифрови сертификата.

Хората, които желаят да получат зелен цифров сертификат и са доказано преболедували ковид-19 (с писиар тест), като по време на лечението са били поставени в изолация в лечебно заведение за болнична помощ или в домашни условия, трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и специален SMS код. Той ще бъде изпратен на всеки, който е предоставил номер на мобилен телефон на оторизираните власти при въвеждане на данните му в ковид регистъра.

Сертификатът е валиден 180 дни след датата на първия положителен писиар тест за ковид-19.

Към момента системата не предлага възможност при наличието на положителен антигенен тест да бъде издаден европейски зелен сертификат. На този етап налични са сертификатите за ваксинация и за преболедували ковид хора. Документите за негативен тест за наличието на вирус ще са достъпни за гражданите през втората половина на юни.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber

 

На подобна тема