Препоръчва се бустерна доза ваксина срещу ковид да се поставя не по-рано от 3 месеца след завършен ваксинационен курс

Ръководството на Министерството на здравеопазването разгледа и одобри следните препоръки на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката: при лица, заболели от ковид след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

vaccine covid19 03

  • Преболедували от ковид могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.
  • Бустерна доза ваксина след завършен ваксинационен курс се прилага не по-рано от 3 месеца от датата на поставяне на втората доза (при двудозовите ваксини) и първа доза (при еднодозовите ваксини).
  • иРНК ваксина (на производителя Pfizer/BioNTech или на производителя Moderna) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или векторна ваксина не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.

Въвеждането на поставена бустерна доза иРНК ваксина в Регистъра за ваксинация, 3 месеца след завършен курс с иРНК ваксина или с векторна ваксина, ще е възможно от утре, 31 декември 2021 г., като гражданите ще получават и своя европейски цифров ковид сертификат.

Министерството на здравеопазването препоръчва на всички български граждани да се ваксинират срещу ковид с оглед предстоящата епидемична вълна. Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край.

Нека бъдем отговорни към себе си и любимите си хора! - призовават държавните власти

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема