Освободеният изпълнителен директор на „Кинтекс“: Освобождават ме дни, след като постигнахме рекорден договор за над 40 млн. евро

Уважавам правото на всеки министър да избира екипа си и хората, с които иска да работи. Категорично се противопоставям обаче на опита да бъда дискредитиран и да бъдат внушени несъществуващи причини за моето освобождаване. Това се посочва в позиция до медиите изпратена от изпълнителния директор на държавното оръжейно предприятие „Кинтекс“ Александър Михайлов.

Днес вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова съобщи, че Александър Михайлов ще бъде освободен от поста си след направен одитен доклад.

„Веднага след встъпването на новия министър ѝ предоставих подробен доклад за актуалното състояние на дружеството“, посочва Александър Михайлов. Той припомня, че е дългогодишен служител на „Кинтекст“ ЕАД, като е заемал редица позиции преди да бъде назначен за изпълнителен директор през 2017 г. Само за 8 месеца успява да постигне печалба от над 29 млн. лева – абсолютен рекорд за последните 10 години за „Кинтекс“. Въпреки добрите резултати е освободен без никакви мотиви в края на 2018 г., но в последствие е възстановен на позицията.

kintex

„Заварихме много тежко състояние през 2021 г. Загубени бяха стратегически пазари, подписани бяха неизгодни договори, разходвани бяха огромни средства със съмнителна ефективност, които надваишават 10 млн. лева за един определен контрагент“, се посочва в разпространената позиция.

Заедно със спирането на неизгодните договори се предприемат и бързи действия за възстановяване на позиции на традиционни пазари. Само месец след повторното му назначаване за изпълнителен директор е подписан договор за над 9 млн. лева за индийския пазар. След няколко месеца преговори се стига до подписване на нов договор – за над 40 млн. евро, което е рекордна стойност в най-новата история на „Кинтекс“. Тази добра новина е буквално от последните дни и е плод изцяло на работата на мениджърския екип на дружеството. „Заедно с прекратяването на външните договори и пресичането на нечии икономически интереси, „Кинтекс“ започна да привлича все по-голям финансов ресурс. Явно всичко това привлече голямо внимание към дружеството и увеличи апетитите за неговото управление“ – подчертава Александър Михайлов.

„Историята, че съм в конфликт на интереси се тиражира в медии със съмнителен произход още от 2018 г. – именно затова предоставих цялата обективна информация на министъра на икономиката и индустрията с нарочен доклад. Документите са категорични – никога не съм бил в такъв конфликт, не съм и към момента“, подчертава бившият изпълнителен директор. Той разяснява, че на негово име преди годни е била регистрирана фирма, която никога не е реализирала дейност и която е надлежно декларирана във всичките му декларации пред КПКОНПИ, в това число и в докладите му до министъра.

Според него, другата основна „опорка“, която жълти медии развиват срещу името му е, че е ощетил „Кинтекс“ при договор със сръбска компания в периода 2017 – 2018 г. Проверка обаче доказва, че дружеството не само не е било ощетено, но е и генерирало допълнителна печалба в размер на над 1 млн. евро в следствие на този договор. „Най-вероятно затова и тази тема, която е била и обект на партийни коментари, не е част от предполагаемите причини за освобождаването ми. Просто там вече всичко е проверено и документирано“, допълва Михайлов в позиция, която беше изпратена до медиите от дружеството.

„Призовавам да се публикува доклада, за да се запознае обществеността с него. В противен случай се хвърля само медийна димка – съобщава се, че той е даден на прокуратурата, а когато окончателните резултати излязат, те вече няма да са интересни за никого“, посочва още Александър Михайлов. Той допълва, че ако е имало каквито и да е съмнения към него при проверката на службите е било невъзможно да получи достъп до класифицирана информация, какъвто е задължителен за заемането на подобен пост.

Вече бившият изпълнителен директор съобщава, че е написал четири последователни доклада до министъра на икономиката и индустрията през последните 3 месеца. „Във всеки информирах за процесите в дружеството, за проблемите и перспективите. Всеки от тях завършваше с молба за среща с министъра, но такава никога не бе проведена“, подчертава той. Михайлов счита, че именно икономическите интереси са причини за неговото освобождаване и посочва, че това дори е било обяснено в предоставените документи до принципала в лицето на Министерството на икономиката и индустрията.

www.infoz.bg  www.infoz.bg