84% от младите хора в България искат да започнат първата си работа с приятел

84% от младите хора в България искат да започнат първата си работа с приятел

Голяма част от българските младежи изпитват притеснения, свързани със започването на първата си работа и при възможност, биха кандидатствали за нея с техен приятел или познат. Това показват резултатите от проучване, реализирано от маркетинг агенция BluePoint по поръчка TELUS International Bulgaria, най-големият работодател в Customer Experience индустрията у нас с над 4000 служители.

 TELUS International Bulgaria стартира второто издание на инициативата „Твоята първа работа има значение“, с която има за цел да информира младите хора за работните позиции, които предлага и да им помогне с практична информация и съвети при започването на нова работа. Компанията е лидер в предоставянето на клиентско обслужване и дигитални решения. В България тя си партнира с над 50 световни бранда в сферите на технологичния, финансовия сектор, електронната търговия, комуникациите, туризма, здравеопазването и видео игрите, като работи за едни от най-популярните игри в световен мащаб. Това дава възможност на бъдещите кандидати да поддържат технологично или да правят клиентско обслужване за едни от любимите си игри. Компанията също предоставя възможности за гъвкаво работно време, които позволяват образование и работа лесно да бъдат съчетани.

Въпреки тези възможности, проучването показва, че притесненията на младите хора, свързани с първата им работа, са много и различни. Над 50% от тях се колебаят дали ще се справят с работните задължения, следвано от притеснението дали ще им хареса естеството на работа (49%), дали компанията ще отговори на очакванията им (48%) и дали ще се сработят с екипа (44%).

По данни на НСИ, към 2021 година трудовата заетост под 24-годишна възраст е едва 22%. Това до голяма степен е свързано със затрудненията, които младите изпитват при комбинирането на работа и образование. Към 2019 година едва 8% от работещите на възраст до 24 г. са посочили, че могат да определят работното си време. 9% казват, че могат да го правят с известни ограничения, а 83% – че то изцяло се фиксира от фирмата-работодател. За сравнение, по информация на „Евростат“, в западните държави процентът на работещите младежи под 24-годишна възраст е почти двойно по-висок – водещи са Нидерландия с 58%, Дания с 46%, Германия с 39% и Австрия – 35%.

„С продължението на кампанията “Твоята първа работа има значение„, която стартирахме през 2019 г., целим да подкрепим младежите в началото на професионалния им път.“, коментира Кристина Иванова, директор за България и вицепрезидент „Операции“ на TELUS International за Европа. „Често те нямат достатъчно информация за възможностите, които индустрията на изнесените услуги в сферите на клиентското обслужване и дигиталните решения предлага. Подкрепата ни към младите хора без опит се изразява и чрез цялостна програма с обучения за развитие на редица умения, като управление на времето, комуникационни умения, работа в екип. Също така, имаме разработени програми за подобряване на езиковите способности или техническата им подготовка. Силно вярваме, че индустрията ни предоставя възможности за добър старт на кариерата. Фактът, че голяма част от мениджърите в нашата компания са стартирали от най-ниски позиции, го доказва.“

Послание на инициативата тази година е „Кандидатствай с приятел“, като младежите могат да изпратят заедно своите автобиографии за отворените работни позиции в компанията посредством уебсайта www.purvarabota.com. За улеснение, там те също ще открият и образец за своята първа автобиография, който могат да попълнят онлайн.

Първото издание на „Твоята първа работа има значение“ се реализира през 2019 г., когато над 24 хиляди български младежи посетиха специализирания сайт за кампанията. За периода на инициативата през него са постъпили общо 9400 кандидатури от млади хора, желаещи да стартират професионалния си път в TELUS International Bulgaria.

За TELUS International Bulgaria

TELUS International Bulgaria е публично търгувана компания (NYSE & TSX: TIXT) и е най-големият работодател в CX (Customer Experience) индустрията в страната с над 4000 служители. В глобален мащаб TELUS International има над 62 000 служители в 28 държави. Компанията предоставя широко портфолио от услуги – проектиране, изграждане и доставяне на дигитални услуги от следващо поколение, AI решения, клиентско обслужване и много други. Компанията е независим доставчик на изнесени услуги и не функционира като локално представителство на своите партньори.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24