Защо е важно да защитим растенията?

Растенията, както и хората, страдат от болести. Често са нападани и от вредители. Понякога в резултат на това целият ни труд бива пропилян, защото растенията загиват или реколтата е съсипана. Освен това, ако не бъдат лекувани болестите се запазват в почвата и заразяват растенията и през следващата година. Какво можем да направим? Както неведнъж сме писали много е важно предварително да защитим, да предпазим растенията, отколкото в последствие да лекуваме появило се заболяване.

Препоръчваме това да става с органични препарати за растителна защита.

Защо да изберем биопрепарати?

На първо място те са безвредни и щадят природата. Друго тяхно предимство е, че могат да се използват често. Така, когато има условия за развитието на дадено заболяване, например, влажно време, можете многократно да третирате растенията, за да ги предпазите от развитието на гъбни болести. Растенията не развиват резистентност към тях и в повечето случаи не се налага да спазвате някакъв карантинен срок.

Биопрепаратите са изключително ефективни. Те са създадени на основата на растителни екстракти. Много изследвания доказват, че природата ни е дала средства за борба с болестите и вредителите, само трябва да ги опознаем и използваме.

И не на последно място вкусът на плодовете и зеленчуците, които не са третирани с химични препарати, е по-естествен и добър.

На кои продукти да се доверим?

Клиентите са изключително доволни от продуктите на испанската фирма „Биона“. Те доказаха своята ефективност при доста кризисни ситуации – възстановяване след градушки, при нападение от вредители, за защита от болести. Фирмата разработва препарати срещу брашнеста мана, акари, белокрилки и много други.

Много интересен продукти от каталога на „Биона“ е Биона Екуизил. Предназначен е за защита от гъбични фитопатогенни агенти. Създаден е на основата на растителен екстракт от Полски хвощ (Equisetum arvense). Разрешен е за употреба в биоземеделието. Действа като превантивен и лечебен продукт срещу гъбична инфекция от Oomycetes – оомицетни гъби и други. Ефективен е срещу болести като мана, брашнеста мана, сиви петна, гниене. Действа превантивно като увеличава удебеляването на клетъчните стени и този факт дава по-голяма устойчивост на културата срещу атаката на гъбичния патоген.

Други доказани продукти са препаратите на Vitaterra. На тях може да разчитате срещу брашнеста мана, охлюви и плужеци, акари, ларви и гъсеници, болестотворните гъби по корените и много други, казват от фирма „Аграра“.

Уникален продукт е Калиевият сапун. Той коригира недостига на калий в растенията, подпомага растежа на реколтата, подобрява качеството на плодовете и действа, измивайки листата, като палиативно средство за увреждане, причинено от трипси, листни въшки, белокрилка и някои гъбички като oídio или bold.

Продукти за стимулиране на имунната система на растенията

Други интересни продукти, които ще Ви помогнат да защитите реколтата си, са стимулаторите на имунната система. Те не са насочени срещу конкретни болести или вредители, а просто подсилват самото растение, като го правят по-устойчиво на атаките. Такива продукти са:

Прополис – екстракт от прополис, получен чрез хидроалкохолна екстракция. Вещество с естествен произход, което подобрява устойчивостта на растенията към вредни организми и ги предпазва от увреждане, което не е причинено от вредители. Прополисът, произведен от пчелите, се състои от сложна смес от ароматни, фенолни съединения и много разнородни вещества. Сред тях групата от полифеноли или флавоноиди е най-интересната фракция поради нейните ободряващи свойства. Антисептично и защитно действие: нанесете от началото на цъфтежа, за да предотвратите инфекции на цветa (Botrytis и др.) и преди прибиране на реколтата, за да подобрите запазването на плодовете. Лечебно действие: след прибиране на реколтата на плодовете и непосредствено след градушка или тежки валежи. Привлича пчелите и по този начин спомага за опрашването на растенията. Приложение: по време на цъфтеж, след градушка, преди прибиране на реколтата.

Активег – биостимулатор от растителен произход, получен чрез ензимен хидролизат на бобова биомаса. Специалният производствен процес позволява добра степен на хидролиза и висока концентрация на активни съединения. Продуктът подобрява фотосинтезата на хлорофила, увеличава устойчивостта на растенията на стрес и е изключително ефективен биостимулант. Активег може да се прилага почвено при ниска доза няколко дни след разсаждане. Той стимулира кореновото и вегетативно развитие на младите растения. Приложен листно, увеличава производството на биомаса и растителния метаболизъм. Подобрява усвояването на азот и намалява количеството на нитратите в растителните тъкани.

Срещу вредители

Друг важен момент освен болестите са вредителите по растенията. И тук ще ви предложим много варианти на биозащита. Това са специални лепящи капани за вредните насекоми, диатомична пудра, както и различни видове репеленти на растителна основа. Може да разчитате и на специалните биопродукти за защита на растенията от вредители на „Биона“ – Тич и Флай.

Всички тези продукти са безвредни за хората и растенията и не са опасни за полезните насекоми.

Агрономите на фирма „Аграра“ са на Ваше разположение, за да ви помогнат да защитите растенията, които отглеждате.

zashtita rastenia 

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24