Грипна епидемия в област Стара Загора

Грипна епидемия се очаква да бъде обявена в област Стара Загора от вторник, 17 януари 2023 г. Учениците ще излязат в грипна ваканция (от 18.01.2023 г.). Мярката се налага заради рязкото повишаване на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания от началото на 2023 г. до този момент и ще бъде въведена след съгласуване с главния здравен инспектор.  През последните 2 седмици РЗИ – Стара Загора извършва пробонабиране от пациенти в остра фаза на заболяване.

От изпратените 23 проби в лаборатория в София, 14 доказват циркулирането на грипни вируси на територията на областта. Особено висока е заболеваемостта сред децата на възраст от 0 до 15 години. Данните към 12 януари сочат, че в учебните заведения болни са близо 18% от учениците, като в община Стара Загора този процент е още по-висок, в детските градини са болни също близо 18% от децата, а в яслите – 14,2%.

Натовареността на болничните легла в здравните заведения също нараства драстично през последните дни.

gripna epidemiya

Тези данни бяха представени по време на заседание на Областния оперативен щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания, председателствано от зам.-областния управител Стоян Стоянов. Предложението на обявяване на грипна епидемия и за предприемане на мерки е на Регионалната здравна инспекция в Стара Загора.

От РЗИ очакват през следващата седмица заболяемостта да надмине 330 на 10 000 души и предложиха на членовете на Областния щаб в Старозагорска област да бъде обявена грипна епидемия за периода 17 – 23 януари, включително.

Областният оперативен щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания в Стара Загора препоръчва да се обяви грипна ваканция и да бъдат преустановени учебните занятия във всички училища на територията на областта. С решение на Регионалния инспекторат по образованието в Стара Загора, след препоръка от РЗИ, направена в понеделник, това стана факт и първият ден на грипната ваканция е 18 януари 2023 г. Маските за лице в аптеки, оптики, здравни заведения и в градския транспорт стават задължителни. Преустановяват се консултациите за бременни и кърмачета, с изключение на неотложните състояния. Преустановяват се профилактичните прегледи и имунизациите, а също и свижданията в болниците.

В детските градини ще се провежда ежедневен филтър на децата. Преустановява се и посещението на деца под 16 години в търговските обекти от тип мол без придружител.

Съгласно изискванията на Закона за здравето, при епидемично разпространение на грип и остри респираторни заболявания, временни противоепидемични мерки на територията на дадена област се въвеждат само след предварителното им съгласуване с главния държавен здравен инспектор, уточниха от Министерството на здравеопазването. Одобрената от Областния оперативен щаб мярка за обявяване на грипна епидемия ще бъде изпратена за съгласуване с главния здравен инспектор и може да влезе в сила от 0 часа на 17 януари 2023 г. след издаване на заповед от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg