„Среброто на траките“ – изложба на Националния археологически институт в Стара Загора

В Международния ден на музеите Регионален исторически музей – Стара Загора беше домакин на официалното откриване на изложбата „Среброто на траките“. Тя гостува от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките и включва част най-представителните експонати от богатите му фондове.

„Пожелавам на всички ви здраве, енергия и мотивация, за да откривате, съхранявате и показвате богатото културно-историческо наследство на нашия град. Вдъхновявайте все повече млади хора, нека имат повод за гордост, че са част от една богата на дух и живот земя“, обърна се към присъстващите ресорният зам.-кмет Милена Желева. Тя поздрави екипите на музейните институти под липите, отбелязващи своя професионален празник. От думите ѝ стана ясно, че експозицията, разкриваща предмети от бита на елитните членове на тракийското общество, е била дългоочаквано събитие за Стара Загора.

Сред гостите на откриването бяха още старозагорският обществен посредник Иванка Сотирова и началникът на отдел „Култура“ на Община Стара Загора Диана Атанасова, представители на културни институции, общественици.

Петър Калчев, директор на РИМ-Стара Загора, също поздрави колегите си по повод празника на музеите и даде думата на доц. д-р Христо Попов, директор на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Той представи акцентите в изложбата, включваща над 100 експоната, които илюстрират важното значение на предметите от благородни метали в ежедневието, като подчерта, че това са високохудожествените изделия на тракийската торевтика и ювелирство – съдове, накити и украси за конска амуниция, изработени от сребро.

След откриването на изложбата, зам.-кметът Милена Желева връчи свидетелства на дарителите на музея за изминалата година.

Екипът на Регионален исторически музей – Стара Загора изказа своята благодарност към всички ценители на изкуството и историята, които обогатяват фондовете на музея и подпомагат неговата дейност по опазване на безценното наследство във времето.

Старозагорците и гостите на града имат възможност да видят отблизо „Среброто на траките“ до края на месец септември 2023 г.

04567

7890 copy

789

01 2

045

062

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема