Студенти от Бизнесклуба на Тракийския университет откриха Киберклуб

Студентите от Бизнесклуба към Стопанския факултет на Тракийския университет отправиха ново предизвикателство към колегите си. В препълнена зала те поставиха началото на Киберклуб, а на събитието присъстваха едни от най-доказалите се експерти в областта на киберсигурността в България. Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора проф. Добри Ярков приветства идеята и инициаторите:

DSC 4859

„Тракийският университет беше избран преди 2 години от Европейската комисия за иновативен университет от България. Само за 2 години с разкриване на нови специалности като информационни технологии и софтуерно инженерство, по които приехме над 200 студенти, влязохме бързо в сферата на дигиталните университети. Само преди месец Академичният съвет към университета прие стратегия за киберсигурност на Тракийския университет и вие сте хората, които ще се включите в екипите, които ще защитават университета. Радвам се, че днес това прекрасно събитие е факт, благодаря на организаторите и гостите и желая успех!“

Гост-лектор на първото събитие беше Антон Пулийски, експерт в областта, с над 15 години опит в сферата на иновативните технологии и информационната сигурност, създател на множество киберклубове в цялата страна. Той представи широките мащаби на кибератаките в реални ситуации с прости примери от бита на обикновения човек и призова хората да повишат общата си култура за киберсигурността: DSC 4867„Киберсигурността не трябва да е предмет на познание само на хората, които работят в информационната структура на дадена институция, а на всеки. Заради това, че ние получаваме изключително много ползи от технологиите, които използваме, сме длъжни да имаме представа за рисковете, които крият – било то телефони, умни прахосмукачки, телевизори, хладилници, автомобили. Ние сме длъжни да знаем какви рискове ни носят всички тези смартустройства и как да се предпазим.“

Другите гост-лектори Димитър Рангелов и Ралица Бояджиева продължиха дебата с интересни презентации и демонстрации с дронове и роботи, а студентите проявиха сериозен интерес към засегнатите теми.

Киберклуб е международна инициатива, фокусирана върху създаването и поддържането на среда за обмен на информация в сферата на киберсигурността, посредством организирането на събития като отворени лекции, семинари, хакатони и други.

 

DSC 4828 

новини Стара Загора  www.infoz.bg

Теми: