Предприятия от Стара Загора може да се включат в проекти за възстановяването на Украйна

Заместник-посланикът на Украйна в България Анна Тертична направи покана към Община Стара Загора за участие в украинско-български бизнес форум, който ще се проведе на 25 април 2024 г. в София. Форумът ще протече едновременно присъствено и онлайн.

tertichna

При посещение в Стара Загора Анна Тертична разговаря със заместник-кмета с ресор „Общинска собственост, здравеопазване и социални дейности“ Павлина Делчева и с директора на Дирекция „Европейски програми и протокол“ Георги Симеонов.

„Говорейки за украинско-българското двустранно сътрудничество, искам да отбележа, че миналата година беше изключително успешна, имахме повече от десетки контакти на най-високо ниво. В продължение на тези посещения и договорености, на 25 април в София се провежда голям украинско-български бизнес форум. Предполагам, че Българската търговско-промишлена палата ще покани и регионалната в Стара Загора, ще има голямо присъствие от украинския бизнес, повече от 30 делегати, както и възможност за онлайн включване в работата на този форум“, поясни заместник-посланикът.

Според нея, форумът наистина представлява огромен интерес и за двете страни, тъй като през последните 4 години обменът на стоки е нараснал тройно и тенденцията е да продължи са се увеличава.

delcheva simeonov

През 2024 г. ще се проведе и форум на градове и региони в Украйна и чрез него Стара Загора също ще има възможност да осъществи контакти за бъдещи проекти, свързани с възобновяването на Украйна, съобщи още г-жа Тертична. Тя припомни огромната подкрепа към Украйна и от страна на Европейския съюз, и от страна на САЩ. „Много проекти вече започват, планира се възобновяване на работата на голям брой предприятия от стратегическо национално значение, особено в сферата на енергетиката“, обяви заместник-посланикът. Тя наблегна на този промишлен отрасъл, тъй като от страна на старозагорските ѝ домакини бе разяснено колко значим е той и за града ни, и за региона.

На бизнес форума на 25 април 2024 г. в София ще се разискват проекти в различни сфери – селско стопанство, преработвателна промишленост и свързани с инфраструктурата.

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg