Увеличават се острите респираторни заболявания в област Стара Загора

Увеличават се острите респираторни заболявания в област Стара Загора

311 случая на остри респираторни заболявания са регистрирани от 8 до 14 януари в територията на област Стара Загора. Предходната седмица техният брой е бил 235. Заболяемостта е 234,97 на 10 000 души.

До момента са изследвани 11 проби на лица с вирусни инфекции, от които 3 са положителни на други респираторни вируси. Грипни вируси не са изолирани, съобщиха от Регионална здравна инспекция - Стара Загора. През тази седмица в Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания в София ще бъдат изпратени 34 проби, взети от болни лица с дихателни инфекции в лечебни заведения за болнична помощ и неотложния кабинет на общопрактикуващите лекари.

Регионална здравна инспекция - Стара Загора продължава ежедневно да следи стойностите на острите респираторни заболявания и при необходимост ще предприеме съответните противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на грипната инфекция.

През миналата седмица са регистрирани общо 116 случая на заразни заболявания от групата на капковите и чревните инфекции, и вирусните хепатити. 104 от тях са на варицела, 3 – на скарлатина, 3 – на ентероколити, 4 – на вирусен хепатит и 2 – на ротавирусен гастроентероколит. Не са регистрирани епидемични взривове.

www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема