Областният управител на Стара Загора отвори паметника на Бузлуджа за журналисти

Областният управител на Стара Загора отвори паметника на Бузлуджа за журналисти

Областният управител на Стара Загора Гергана Микова отвори паметника на връх Бузлуджа за журналисти. Представителите на медиите имаха на разположение половин час да документират вида, в който се намира социалистическият символ.

За последно той е отварян регламентирано преди 8 години. Част от мозайките са компрометирани, по стените има надписи и графити, а покривът е чувствително разрушен и опасен. Влизането в обекта е забранено, но въпреки това, преди да бъде поставена кабинка с денонощна полицейска охрана, достъпът до паметника се беше превърнал в сериозен бизнес. По неофициални данни за влизане в него се плаща по 100 евро на човек. Често са засичани и организирани групи от чужденци. Авантюристи преминаваха през въздуховоди и оборудвани с лебедки се спускаха четири метра надолу. И сега продължават да идват хора, дори и през нощта, но проникването в "чинията" е невъзможно заради полицейското присъствие.

„В скоро време ще се извърши обследване на сградата, за да се установи какво е нейното състояние и какво трябва да се предприеме, за да се осигури контролиран достъп на туристи. Има варианти да се обезопаси коридор, по който да преминават посетителите” – каза Гергана Микова. Тя добави, че ако паметникът получи статут на културен или архитектурен обект, ще има възможност да се кандидатства за европейско финансиране за ремонт на сградата.

buzludja 04

Паметникък на комунизма на връх Бузлуджа се руши

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber