covid-19 България 9-july

📌 Колко и от къде са заразените с коронавирус хора в област Стара Загора?

От началото на епидемията до 0 часа на 9 юли 2020 г. заболелите от COVID-19 в Старозагорска област са 162-ма, като през последната седмица броят им плавно се увеличава. За изтеклия ден, 8 юли 2020 г., регистрираните случаи са 10, от които 6 от гр. Стара Загора и 1 от община Стара Загора, 1 от община Мъглиж, 1 от община Раднево и 1 от гад Чирпан.

Възрастовото разпределение е следното:
 • до 18 години – 2 деца
 • от 18 до 40 години – 3-ма души
 • над 40 години – 5-има души.

rzi sgrada

Във връзка с публикувана информация днес за установени 11 положителни проби в област Стара Загора на 8 юли 2020 г., които са носители на инфекцията COVID-19, Регионална здравна инспекция – Стара Загора уточнява, че в двете лаборатории в Стара Загора, извършващи диагностика с писиар тестове, на 8 юли 2020 г. са установени десет души с COVID-19 на територията на област Стара Загора. Това уточниха от Регионална здравна инспекция – Стара Загора.

По данни на Националната информационна система за COVID-19, единадесетият случай за област Стара Загора с положителен резултат на 8 юли 2020 г., е установен по метода писиар (PCR, Polymerase Chain Reaction, тест за полимеразна верижна реакция) в медико-диагностична лаборатория „Цибалаб“ ЕООД – град София и е за човек с постоянен адрес в град Стара Загора. Епидемиологичното проучване (по данни на човека) установява, че временната му регистрация и мястото на пребиваване са в град София, където контактува със Столична регионална здравна инспекция.

prof yovchev

Към момента в Инфекциозната клиника на Университетска болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ са настанени за лечение 16 пациенти с кронавирус. Трима от тях са в интензивно отделение и са на интубация. И тримата са със съпътстващи заболявания. Средната възраст на пациентите с коронавирус в старозагорската клиника е 62 години и половина. За болните има осигурени лекарства. Персоналът на здравното заведение също е оборудван с необходимите предпазни средства. Очаква се след приключване на лятната сесия осем студенти по медицина да започнат работа като доброволци в Инфекциозната клиника. В момента в клиниката работят 10 медицински сестри и 9 лекари. При необходимост още три сестри са готови да се присъединят към колежките си. Тази информация изнесе директорът на Университетска болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ проф. Йовчо Йовчев, който участва в работата на Областния медицински съвет, свикан във връзка с новата заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Съветът се проведе под ръководството на областния управител Гергана Микова.

В областта няма установено огнище на коронавирус. Случаите са пръснати, като преобладаващият брой на заболели и носителите на вируса е от селата. По-голямата част от новорегистрираните, дали положителни проби при писиар тест, са само носители на вируса, но нямат клинични изяви на заболяването.

През последните дни се наблюдава дифузно разпространение на инфекцията, с леко протичане, потвърдиха и от Регионална здравна инспекция – Стара Загора.

В област Стара Загора, видно от националната информационна система за COVID-19, хората под карантина са 861, а хората с изтекла карантина са 7193.

Всички положителни и контактни на положителни от първи ред са карантинирани.

През второ тримесечие на 2020 г. инспектори от РЗИ – Стара Загора извършиха тематични проверки в лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ (195) и обекти с обществено предназначение (730) за спазване на противоепидемичните мерки и носене на лични предпазни средства, спазване на дезинфекционния режим в помещенията и хигиена на ръцете. Проверките показват, че са осигурени необходимите лични предпазни средства и не са констатирани нарушения по противоепидемичния режим, съобщиха от Експертния съвет по епидемиология при РЗИ – Стара Загора.

Регионална здравна инспекция – Стара Загора напомня, че за да се предпазите от заразяване от вирусни инфекции:

 • Носете чиста предпазна маска в закрити помещения
 • Почиствайте често ръцете си
 • Използвайте сапун и вода или кърпичка, напоена с течност на алкохолна основа
 • Стойте на безопасно разстояние от всеки, който кашля или киха
 • Не докосвайте очите, носа или устата си
 • Останете вкъщи, ако се чувствате зле
 • Ако имате температура, кашлица и затруднено дишане, потърсете лекарска помощ. Обадете се предварително.
 • Избягването на ненужни посещения на медицински заведения дава възможност на системите на здравеопазването да работят по-ефективно, като по този начин защитават вас и другите.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема