сграда на Областно пътно управление - Стара Загора

Трафик камерите могат да се използват и за разкриване на престъпления

Общо 9 трафик камери са разположени на територията на област Стара Загора. Две от тях - на 205 км и 210 км на автомагистрала "Тракия", трябва да бъдат монтирани до края на август 2015 г. Първият автоматично-преброителен пункт в региона работи от години и се намира на източния вход в на Стара Загора.

Камери има още по шосето Стара Загора - Казанлък (на изхода от Казанлък, на моста при отбивката за Тулово, на разклона за с. Ягода); в участъка между Казанлък и град Шипка и по трасето Стара Загора - Чирпан (между селата Богомилово и Ракитница). Местата, на които са поставени камерите се обозначават и с указателна табела.

Тези камери са поставени с фонансиране по проект "Внедряване на система за автоматизирано събиране и анализ на данните за трафика по автомагистралите и първокласните пътища в България", който се изпълнява от Агенция "Пътна инфраструктура". Това съобщи директор на Областно пътно управление в Стара Загора Илия Златев.

Проектът е финансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от националния бюджет чрез оперативна програма „Транспорт 2007 - 2013".

Данните от камерите се предава в реално време към център за мониторинг в пътната агенция в София. Информацията от всички камери в цялата страна - общо около 200 - постъпва само на едно място и не се обработва и препредава от областните управления. Данните са необходими за планиране на инвестиции за ремонти и за планиране на инвестиции за изграждане на нови пътища.

На този етап камерите ще се използват за отчитане на автомобилния трафик, но могат да имат и други функции. Те правят заснемане с висока резолюция, при която може да се прочете регистрационния номер на превозното средство и да се види лицето на шофьора. От информирани източници www.infoz.bg научи, че те имат възможност да измерват средна скорост между две точки. Очаква се записите от камерите да бъдат използвани скоро и за санкциониране на водачите, които са превишили разрешената скорост. Най-вероятно ще бъдат в полза не само на Пътна полиция при контрола по шосетата и при спазването на Закона за движение по пътищата, но и като други служби на МВР ще използват данните за разкриване на престъпления.

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема