Работещите безработни

Как е възможно един човек да е регистриран като безработен в дирекция "Бюрото по труда" и да получава обезщетение за безработица и едновременно с това да работи и то на строителен обект, който дори е проверен от служители на службата за инспекция по труда?

raboteshti bezrabotniДвете институции са държавни и в Стара Загора се помещават на различни етажи в една и съща сграда. Не са един или два случаите, в които човек, който е регистриран и като безработен и получава обезщетение, заедно с това е зает в строителни дейности. Това са и хората, които идват в първите минути на отварянето на държавната служба, за да се подпишат при задължителната месечна справка за безработица. Бързат, за да... не закъснеят за работа, коментират служители.

Често хората са в работното си облекло и отиват да ремонтират отсрещния тротоар, например, обяснява Елена Желязкова от Инспекцията по труда в Стара Загора. При проверката на работодателя най-често се оказва, че работникът е нает на граждански договор на стойност под минималната работна заплата. Това положение регламентирано и позволено от закона и не спира изпращането на обезщетения за безработица. Инспекторите са наясно, че обикновено възнаграждението е по-високо от записаното в договора, но това трудно се доказва. При това е тема на юридически коментар дали за повтаряща се всеки ден изпълнителска дейност работникът може да бъде нает чрез граждански договор. Такава е ситуацията и никой не иска да я промени, коментира Елена Желязкова.

Проблемът не е в това, че човек е решил да работи за прехраната на семейството си, а в това, че се не се спазват законите и дейността се извършва в сивия сектор на икономиката. Подобна практика съществува и в средни и големи предприятия със десетки и стотици работници. Практически това е и пример за нелоялна конкуренция на фирмено ниво. Ощетен е бюджетът на държавата, т.е. всички, които работят при спазване на правилата.

infoz autor  Анна Турлакова, www.infoz.bg 

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24