Работещите безработни

Как е възможно един човек да е регистриран като безработен в дирекция "Бюрото по труда" и да получава обезщетение за безработица и едновременно с това да работи и то на строителен обект, който дори е проверен от служители на службата за инспекция по труда?

raboteshti bezrabotniДвете институции са държавни и в Стара Загора се помещават на различни етажи в една и съща сграда. Не са един или два случаите, в които човек, който е регистриран и като безработен и получава обезщетение, заедно с това е зает в строителни дейности. Това са и хората, които идват в първите минути на отварянето на държавната служба, за да се подпишат при задължителната месечна справка за безработица. Бързат, за да... не закъснеят за работа, коментират служители.

Често хората са в работното си облекло и отиват да ремонтират отсрещния тротоар, например, обяснява Елена Желязкова от Инспекцията по труда в Стара Загора. При проверката на работодателя най-често се оказва, че работникът е нает на граждански договор на стойност под минималната работна заплата. Това положение регламентирано и позволено от закона и не спира изпращането на обезщетения за безработица. Инспекторите са наясно, че обикновено възнаграждението е по-високо от записаното в договора, но това трудно се доказва. При това е тема на юридически коментар дали за повтаряща се всеки ден изпълнителска дейност работникът може да бъде нает чрез граждански договор. Такава е ситуацията и никой не иска да я промени, коментира Елена Желязкова.

Проблемът не е в това, че човек е решил да работи за прехраната на семейството си, а в това, че се не се спазват законите и дейността се извършва в сивия сектор на икономиката. Подобна практика съществува и в средни и големи предприятия със десетки и стотици работници. Практически това е и пример за нелоялна конкуренция на фирмено ниво. Ощетен е бюджетът на държавата, т.е. всички, които работят при спазване на правилата.

infoz autor  Анна Турлакова, www.infoz.bg Милиони американци наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

barcelona stoichkov stara zagora

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Милиони левове на Общината са несправедливо и нелогично блокирани

Заместник-кметът на Община Мъглиж д-р Душо Гавазов говори за състоянието на пътищата в общината и проблема с шосето до село Селце

Разказ за дейността на Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора

stara zagora eu grad sport
Мини Марица-изток ЕАД