С чужда пита майчин помен

„Не знам дали общинарите са забравили за трагедията, която се случи на 2 юни 2014 г., но за да знаят и помнят всички, предлагам на лобното място на Паоло да бъде изработена и поставена бронзова статуя на детенце с велосипед. Нека тази статуя бъде предание и за следващите ни поколения, а мисля, че дължим това на малкото ангелче, което загуби живота си по такъв нелеп начин.

Няма как да го върнем, но можем да го увековечим. Искрено се надявам предложението ми да бъде взето под внимание и да бъде изпълнено.“

Това предложение е направила една обикновена старозагорка до сайта Моята@Община месец след трагедията с малкия Паоло. Както се постъпва с всеки сигнал или предложение, администраторите са го регистрирали и чрез общинския омбудсман то е била препратено в общината. Малко след това от общинския отдел „Култура и туризъм“ отговарят официално до авторката на предложението, омбудсмана и сайта, че то ще бъде разгледано на заседание на общински експертен съвет по устройство на територията и той ще реши неговата съдба.

в памен на Паоло„Не претендирам за авторство на идеята, помня, че веднага след трагедията с малкия Паоло в интернет-форумите тя се обсъждаше много активно и аз реших да я формулира като предложение и да го изпратя до тези, от които зависи да бъде реализирано“. Това заяви скромно авторката, която беше категорична, че иска да остане анонимна. За разлика от един чевръст политик, областният лидер на България без цензура (ББЦ) Янко Янков. През миналата седмица той се обяви гръмогласно за автор на същата тази идея, еднаква дори в детайлите. Набързо получил и подкрепата на старозагорския кмет Живко Тодоров. който го уверил, че общината не е получавано подобно предложение. Градоначалникът обаче беше опроверган и от документите, и от думите на своите чиновници. „Да, имаше такова предложение, което препратихме в отдела на главния архитект Иван Кирчев“, каза шефката на общинския отдел „Култура и туризъм“ Диана Атанасова. „Не съм запознат…“, лаконичен беше архитект Иван Кирчев и отказа да коментира.

Въпросът за разнобоя в общинската администрация, в която лявата ръка не знае какво прави дясната, е тема за друг разговор. По-важно според мен е позицията на „новия“ политик Янко Янков. „Не си спомням за подобна идея преди година, освен това най-важното е, че аз съм направил първата стъпка, искам и мога да я реализирам“, каза с присъщия си апломб човекът на Бареков в Стара Загора. И дори се усъмни в коректността на сайта Моята@Община.

Наистина авторството на едно добро дело е по-маловажно от самата и реализация. Но за такива случаи народът има една много точна поговорка: „С чужда пита майчин помен прави“.

infoz autor Матей Бонев, www.infoz.bg