Обсъдиха в Стара Загора проблемите с бездомните животни

В Стара Загора дискутираха предизвикателствата и перспективите, пред които са изправени общинските приюти за безстопанствени животни. Форумът, който имаше за цел да даде насоки за подобряване на работата на звената, занимаващи се с бездомните кучета в страната, е организиран от Сдружението на общинските приюти за безстопанствени животни (СОПБЖ).

В зала „П. Р. Славейков“ се проведе и Общо събрание на сдружението, както и прием на нови членове. Дискусионната част премина под темата „Безстопанствените животни като обществен проблем и работата на институциите“. В нейното откриване се включи ресорният зам.-кмет на общината Радостин Танев.

„Радвам се, че ще обменяме опит по един наистина важен въпрос. Поздравявам ви за инициативата да създадете сдружение, което да ви обедини. Вашата организация е способна да даде необходимите промени и в законодателството, защото всички тук имаме реална представа колко и какви са проблемите пред всички нас“ – приветства участниците в събитието зам.-кметът Радостин Танев. „Приютът в Стара Загора е в добро състояние, благодарение на ръководството и екипът му.

Предизвикателствата, с които се сблъскваме, са същите, които предполагам има и пред всеки един от вас – недобросъвестно отношение към животните, изхвърлянето на домашни любимци по една или друга причина, нерегламентираното хранене, което е предпоставка за създаване на глутници и други. Имаме изградена стратегия с приюта, начертали сме няколко основни цели – стартиране на кастрация на домашни кучета, както и улесняване на регистрацията на домашните любимци, кампания за осиновяване. Проведохме срещи с представители на някои от най-големите организации, които се грижат за бездомните животни, имаме добри идеи и инициативи, които ще реализираме заедно. Имаме подкрепата и на Тракийския университет, с който съвместно ще работим по информационни срещи с ученици от общината“ – сподели Радостин Танев. Той обяви, че месец май ще мине под мотото „Осинови (си) обич“ – кампания, която ще е насочена към стимулиране на осиновяването на наличните в приюта кучета. От трибуната на форума, той призова за отговорност не само институциите, но и всички стопани.

„Важен акцент, който поставяме като организация, е да има зоополиция, но не само на хартия. Темата е сериозна и се надявам да бъде направена законодателна промяна, която да допринесе за ефективен контролен орган. Апелираме още и за по-голям контрол от териториалните дирекции на Българската агенция по безопасност на храните към собствениците на животни, както и към общините, които не спазват Програмата за справяне с популацията на безстопанствени животни. Всички тук сме наясно, че има такива, които работят реално по проблема, но и такива, които пренебрегват ситуацията. Ролята на контролния орган е огромна – каза Мартин Жлябинков, председател на Сдружението.

По време на събитието стана ясно още, че едно от основните предизвикателства е нежеланието на стопаните да чипират домашните си любимци, въпреки че съгласно закона, ветеринарните лекари трябва да го правят задължително с издаването на паспорт на кучето. Това е една от основните пречки при разпознаването на животно, озовало се на улицата в даден момент.

В първата по рода си такава среща на Сдружението участие взеха освен членовете му, така и представители на общините Благоевград, Варна, Хасково, Габрово, Разград, Русе, Бобов дол, Казанлък, Ловеч, Троян, Търговище, Мъглиж, както и д-р Антонио Радоев, заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, Тракийски университет, Националната асоциация на общините в България и други, информираха от пресцентъра на Общината.

zasedanie kucheta

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми:
24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24