В Тракийски университет се проведе кръводарителска акция

Общо 130 студенти, преподаватели и служители от Тракийски университет – Стара Загора взеха участие в пролетната кръводарителска акция „Направете добро – спасете човешки живот“, която се осъществи от 24 до 26 април 2023 г. Акции за безвъзмездно и доброволно кръводаряване се провеждат в старозагорския университет два пъти повече от 25 години по инициатива на Районен център по трансфузионна хематология – Стара Загора.

kravodariavane

Първи кръводарител в настоящата кампания беше гл. ас. Желязко Събев – преподавател в Аграрен факултет, който дари кръв за 39-и път. Д-р Събев сподели, че се надява все повече хора да последват примера му и да прегърнат идеята за редовно безвъзмездно кръводаряваване.

Тази година 44-ма млади хора станаха кръводарители за пръв път. Сред тях беше първокурсничката Ивана Гьорева, която разказа, че е решила да се включи, защото знае, че много хора, страдащи от тежки заболявания или пострадали в катастрофи, се нуждаят от кръвопреливане.

Ерика Паризи – второкурсничка във Факултета по ветеринарна медицина, родом от Рим, Италия, сподели, че участва за втори път в кръводарителска акция на Тракийски университет, но вече 8 години кръводарява активно. „За първи път дарих кръв, когато навърших 18 години. Тогава реших да предприема тази важна стъпка по случай пълнолетието си. Оттогава съм редовен кръводарител. Тази седмица бях рожденичка и ето че за поредна година спазих традицията. Моята кръвна група е съвместима с почти всички останали, така че кръводарявайки аз знам – някой някъде има нужда от помощ и именно аз ще му подам ръка.”

„Бих искала да благодаря на ръководството и академичната общност на Тракийски университет за съпричастността, за активността и за това, че са винаги до нас и ни помагат да осъществяваме такива мащабни кампании“ – каза д-р Драгостина Цочева от Районен център по трансфузионна хематология – Стара Загора. „На всички хора, които се колебаят дали да бъдат доброволни кръводарители бих искала да кажа – бъдете смели и знайте, че с този акт на съпричастност Вие правите добрина!”

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема