Зоопаркът в Стара Загора с нови обитатели на рождения си ден

Три мъжки лемури, пет момчета от вида огърличесто пекари, както и семейство нутрии са най-новите обитатели на Зоопарка в Стара Загора, навръх на неговия 66-и рожден ден. Те са настанени и почерпени за празника с любимите им лакомства и вече се адаптират към обстановката. „Радваме се, когато правим трансфер на животни с колегите от другите градове, защото имаме възможност да се докоснем до нови видове, да обновим семействата на нашите обитатели.

За първи път в Стара Загора посрещаме лемури, които са изключително атрактивни, а както видяхме при първата ни среща – и доста игриви. Пекари също не сме имали до този момент. Надявам се, че посетителите ни ще харесат новодомците“, сподели ръководителят на зооградината д-р Ивелина Илиева.

Лемурите са на възраст от 1 до 3 години, което ги прави в разцвета на силите им. Те са от групата на полумаймуните, обитаващи остров Мадагаскар. Името им идва от превода на латинската дума lemurs – нощни духове. Наречени са така заради начина им на живот и окраската около очите им, които отразяват светлината.

Огърличестото пекари е тревопасен бозайник, обитаващ обширен ареал от Северна, Централна и голяма част от Южна Америка. Дребният им външен вид им придава допълнително очарование. Петте момчета бързо започнаха опознавателната си обиколка. По пътя не е имало проблем и времето им за адаптация няма да е дълго, стана ясно от думите на главния куратор на Софийския зоопарк Радко Сертов и Радослав Янков – ръководител сектор „Примати и тревопасни“, които придружаваха животните.

Семейството нутрии също светкавично се ориентира в новото си местообитание.

Зоопаркът, който се намира в сърцето на един от най-красивите естествени паркове у нас – „Митрополит Методий Кусев“, отбелязва на 26 април своя 66-и рожден ден. Първите 66 посетители получиха символични подаръци. Въпреки дъждовното време своята разходка из зооградината направиха деца от пловдивското село Житница. 

zoo copy

Iva

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: