Старозагорският зоопарк отбелязва 60 години

По повод 60-годишнината на зоопарка Община Стара Загора организира на 1 април уникален празник със забавления за цялото семейство, игри, викторини, спортни състезания, детски надпревари, който ще започне в 9:00 часа, съобщиха от пресцентъра.

ПлакатМузиката, танците и доброто настроение ще има през целия ден на площадките на Аязмото и на територията на зоопарка. На неговата история е посветена изложба от 5 информационни табла с архивни документи, която ще бъде разположена на една от алеите.

Празничната програма под наслов „Рожден ден с малки и големи“ започва на 1 април в 11:00 часа на мечешката поляна. За всички прояви и събития през деня входът е свободен.

Две мечета поставят началото на колекцията от обитатели на зоопарка в Стара Загора през 1957 г. Те са подарени от ловците Димитър Лалев от с. Шейново и Иван Кратунков от град Казанлък, които ги залавят в шипченския Балкан. Кръщават ги Иванка и Димитринка. По-късно към тях са добавени елен и зайци. Оформен е зоокът в сегашния парк „Митрополит Методий Кусев“, който се намирал на мястото на площадката за бадминтон, свидетелстват очевидци. Архивите разкриват още, че на 13 юни 1961 г. е било взето решението за изграждане на сегашния зоопарк, приет е и идеен проект, но строителните дейности започват няколко години по-късно – през 1965 г. Най-напред е изградена клетката на мечките, след това на лъва, маймуните и т.н. През 1978 г. приключва изграждането на басейните за водоплаващи птици, изградени са и 12 клетки за пернатите обитатели на старозагорския зоопарк. През годините продължава неговото дооформяне и допълването с нови обитатели.

Втората в страната зоологическа градина, след столичната, вече шест десетилетия е място за общуване, отмора, забавление и наслада на старозагорци и гостите на града. Тя е радост и емоция за малки и големи, за разходка сред природата, за среща с познати или непознати животни.

На площ от 70 дка могат да се видят над 400 животни от почти всички континенти - кафява мечка, благороден елен, сърна, рис, вълк, лисица, тигри, як, енот, ягуар, лама, лъв, щраус, ему и папагали. През последните години с редица благотворителни изяви и дарителски акции жителите на града подпомагат съществуването на зоокъта, а екипът на директора доц. д-р Радослав Михайлов непрекъснато внася подобрения в местообитанията на животните и допринася по възможност за запазване на естествената им среда.

Зоологическата градина в Стара Загора е лицензирана с втори лиценз през август 2015 г., а от 2014 г. има статут на спасителен център, по смисъла на Конвенцията за търговия със застрашени видове от CITES. Зоопаркът има едно от най-добрите местообитания за тревопасни животни, в много добро състояние са и загражденията на лъвовете и вълците. Предстои изпълнението на проект за създаването на още 60 декара естествена среда за кафяви мечки.

kapsamunov

Бившият кмет на Стара Загора Йордан Капсамунов (23 декември 1952 – 7 март 1962) и ловците с първите обитатели на старозагорския зоопарк

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24