Бял бенгалски тигър посреща посетителите на зоопарка в Стара Загора

Бял бенгалски тигър посреща посетителите на зоопарка в Стара Загора

Най-новият обитател на зоопарка в Стара Загора е бял бенгалски тигър, съобщи кметът на Общината Живко Тодоров. Хищникът е единствен по рода си в България и пристигна от зоологическа градина в Словакия, заедно с половинката си.

Тигрите са на две години, каза директорът на зоопарка доц. д-р Радослав Михайлов.

В зоологическата градина в Стара Загора се отглеждат около 400 екземпляра от приблизително 80 вида бозайници, птици и земноводни от почти всички континенти - кафява мечка, благороден елен, сърна, рис, вълк, лисица, тигри, як, енот, ягуар, лама, лъв, щраус, ему и папагали. През 2018 г. към тях се присъедини дива котка каракал, която е с изумруденозелени очи. Видът е разпространен в Северна и Източна Африка и Югозападна Азия.

karakal

Преди месеци нови обитатели допълниха колекцията и на маймуните - две женски и един мъжки примат от вида зелена морска котка.

Зоологическата градина в Стара Загора е лицензирана с втори лиценз през август 2015 г., а от 2014 г. има статут на спасителен център, по смисъла на Конвенцията за търговия със застрашени видове от CITES. Зоопаркът има едно от най-добрите местообитания за тревопасни животни, в много добро състояние са и загражденията на лъвовете и вълците.

Зоопаркът в Стара Загора е разположен е на площ от 70 дка, в живописна местност на територията на парк „Митрополит Методий Кусев”.
Предстои и обновяването му и превръщането му в модерна атракция, съобщи кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24