Община Стара Загора очаква финансиране на 8 проекта

▶️ Община Стара Загора очаква финансиране на осем проекта

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров и екипът му дадоха пресконференция, на която бяха представени 8 важни проекта, с които Общината кандидатства за финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост, както и въпроси, свързани с възстановяването на улиците след ремонта на държавното дружество „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД.

X3 05929

Община Стара Загора очаква финансиране в размер на близо 2,672 млн. лева за модернизиране на 11-о Основно училище „Николай Лилиев“; 7,7 млн. лева за реконструкция, модернизация и саниране на Дома за стари хора в с. Старозагорски бани; 7,560 млн. лева за енергийно обновление на сградата на Общината, което ще доведе до значителни икономии за отоплението ѝ. Останалите проекти, с които Общината кандидатства по Плана за възстановяване и устойчивост, са: саниране на сградата на общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“, на стойност над 468 000 лева; обновяване на сградата на читалище „Родина“, на стойност близо 297 000 лева; цялостен ремонт на сградата на бившия пионерски дом, на стойност617 000 лева; саниране на сградата на БСФС, на стойност 1,632 млн. лева, която се ползва от много спортни клубове и енергийно обновяване на южната част на стадион „Берое“, на стойност 2,219 млн. лева – съобщи кметът Живко Тодоров.

Той отново заяви пред журналисти, че няма да направи никакви компромиси с качеството на възстановяване на улиците след водния ремонт и ако в скоро време нередностите не бъдат отстранени, ще информира Управляващия орган на проекта, изпълняван от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Стара Загора.

Живко Тодоров уточни, че скоро ще бъде завършен ремонтът на ул. „Стойчо Черногорски“ и след като бъде пусната за движение, „Трейс“ ще започнат да преасфалтират ул. „Промишлена“ заради некачествено изпълнение на проекта.

Секретарят на Общината Делян Иванов съобщи, че по подмярка в Плана за възстановяване и устойчивост, финансираща безплатно саниране на многофамилни жилищни сгради, са кандидатствали 75 сдружения на етажна собственост в Стара Загора. Бюджетът, определен за община Стара Загора, е в размер на 50 млн. лева. „В градове като Русе има доста слаб интерес и се очаква преразпределение на средствата, така че очаквам всички подали документи да бъдат финансирани“ – каза Делян Иванов.

Относно вандалските актове в града, секретарят подчерта, че в резултат на въведеното видеонаблюдение извършителите се установяват и заплащат нанесените щети.

Предстои в Стара Загора да бъдат въведени интелигентни пешеходни пътеки пилотно около няколко училища, на които автоматично ще се ограничава скоростта, когато свършат учебните занятия и децата си тръгват от училище – съобщи ресорният заместник-кмет Радостин Танев.

Заместник-кметът по култура, туризъм и младежки дейности Милена Желева информира, че всички процедури, свързани с поставянето на паметник на Св. Кирил и Методий в Стара Загора, са приключили. Постъпили са в затворени пликове четири конкурсни предложения, които ще бъдат оценени от жури.

IMG 1482

 


Кметът на Стара Загора Живко Тодоров ясно заяви неудовлетворението си от качеството на възстановяване на настилката на улици и тротоари в града при изпълнението на ремонта на водоснабдителната инфраструктура

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема