Географската информационна система на община Стара Загора е достъпна за хората

Стара Загора е шестата община в България, която разполага с географска информационна система, която е достъпна и безплатна за всеки потребител, без да е необходима регистрация за използването ѝ. Това стана ясно на пресконференция, в която участваха кметът Живко Тодоров, заместникът му Радостин Танев, представителят на фирмата изпълнител Иван Мяшков и главният архитект на Общината Младен Иванов.

В системата се влиза чрез браузър както от компютър, така и през мобилен телефон. Тя е модерна и защитена от злонамерени атаки. Всеки гражданин или инвеститор може по лесен и бърз начин да направи справка за собствен имот или за терен, към който проявява интерес. „Можете да получите справка за даден реален обект (имот, парцел сграда, инфраструктура и др.), като посочите обекта и видите какви други има в съседство. Това е голямо облекчение за строителни предприемачи, проектанти, брокери на недвижими имоти и др. Те бързо могат да направят оценка за евентуалните разходи, които ще направят, например при застрояване на нов терен“ – поясни Иван Мяшков.

Системата обединява данни на Община Стара Загора, Службата по кадастър и други институции, общо над 40 информационни бази с данни. Особено голямо предимство е, че всеки желаещ може да направи справка за подземната и надземна инфраструктура. Това ще доведе до минимизиране на щети по съоръженията на ВиК и на газоснабдителното дружество в случаи на отстраняване на аварии.

„Има регистър на дърветата, които в Стара Загора са над 120 000, и това е първа стъпка към тяхната паспортизация, като този процес се извършва по друг проект“ – обясни Радостин Танев.

Географска информационна система на община Стара Загора дава информация и за транспортната схема на града, която е с отлично покритие, а твърдо мога да заявя, че Стара Загора е наистина много зелен град и заедно с това има изключително наситена транспортна схема. От всяка точка до конкретна спирка на обществения транспорт се стига пеш за около 5 минути. В София това време е с пъти по-дълго“ – добави Иван Мяшков. Той подчерта, че по внедряването на географската информационна система е работено през последните две години, но процесът е бил много облекчен от това, че Общината е дигитализирана на много високо ниво. Използват се също и бази данни от други институции, като всяка бъдеща промяна в тях, направена от служител, който пряко работи с конкретната база, става част и от географската информационна система. Това практически превръща Стара Загора в електронна община. Системата позволява надграждане не само чрез нова информация, а също и с добавяне на функционалности и вид информация чрез допълнителни модули. В съчетание с огромния обем на информацията, която винаги ще бъде актуална, предимство е същи и интуитивният подход при навигацията чрез браузър или телефон и бързото визуализиране на всяка от потребителските заявки.

След пресконференцията кметът на Стара Загора Живко Тодоров коментира темата с думите: „Когато говорим за администрация винаги се сещаме и за думата бюрокрация. Община Стара Загора е от малкото общини (всъщност са 5), които изградиха географска информационна система! Тя е вече на разположение за всички нас! Тази ГИС система ще облекчи значително инвестиционния процес и всички граждани при получаването на услуги от администрацията! На следния портал може да се убедите сами: gis.starazagora.bg“.

gis stara zagora 02

gis stara zagora

Системата е достъпна на адреса – https://gis.starazagora.bg/

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg

На подобна тема