В Ресурсния център ще бъде открита нова сензорна зала

Ресурсен център - Стара Загора ще открие на 16 ноември 2015 г. нова сензорна зала за деца със специални образователни потребности. Събитието е включено в програмата на кръгла маса на тема „Сензорна интеграция и приобщаване на деца и ученици със специални образователни потребности”.

Сензорна залаЗалата е оборудвана според съвременните изисквания, като в нея вече работят сензорен терапевт и ерготерапевт. Терапията помага на децата да разбират по-лесно речта и да развиват комуникативните си умения по естествен начин. Свободата на движение подобрява фините умения и води до по-добра координация на движенията. Постига се пространствена ориентация, което предполага повече самостоятелност и гъвкавост в ежедневните дейности.

На кръглата маса ще бъде представен и проекта на Националната асоциация на ресурсните учители „Go green, go inclusion”, по който в следващите 10 месеца 4 доброволки от Европа ще подпомагат работата на ресурсните учители в Стара Загора. Тагухи Харутиуниан е на 25 години, завършила е Аграрно инженерство и идва в страната ни от Армения. Представител на Източна Европа е и Рюта Вилчане. 21-годишната латвийка ще помага на децата с различия като се опира на опита си в сферата на културата, аудиовизуалните изкуства и театър. Виктория Адрада е на 23 години, съвсем скоро е завършила Специална педагогика и ще представи испанския опит в областта на интеграцията на учениците със специални потребности. Най-младата участничка в проекта е 19-годишната Лаура Херцог от Германия. Тя завършва Гимназия с преподаване на чужди езици с английски и френски и е ентусиазирана да се запознае с приликите и разликите между немската и българската образователна система.

infoz autor www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24