За доброто кисело зеле се иска майсторлък

Тенко Калайджиев е сред колоритните старозагорци, които нямат нужда от дълго представяне. От 25 години работи в сферата на културата. Няколко години е бил зам.-директор на Държавна опера Стара Загора, а в момента е специалист "Връзки с обществеността" в Драматичен театър "Гео Милев".

Освен това той е добър кулинар и признат майстор на киселото зеле и дава на читателите и зрителите на www.infoz.bg ценни съвети как да приготвят традиционния за българската трапеза през зимния сезон продукт.

tenko kalaydzhiev kiselo zele"Майсторлъкът се състои в това да намериш хубаво, здраво зеле, добра вода и качествена сол. В зависимост от индивидуалния вкус се добавя цяла дюли или листа от плода, кочан царевица. За цвят на чорбата може да се сложи и една червена зелка. Задължително в бидона се поставя хрян и хардал - обяснява Тенко Калайджиев.

Той уточни, че от години купува зеле от село Зимница, защото се е убедил в качествата на зеленчука, отглеждан там. Също така, преди да се налее водата в бидона е добре да се остави кранът на чешмата отворен известно време, за да изтече задържаното по тръбите количество. Водата не трябва да е хлорирана.

Обикновено зелето се слага в бидона през първата седмица на ноември, но тази година хубавото време продължава по-дълго, което води до бърза ферментация.

"При тези температури зелето ще стане по-бързо, но това е повод хората по-рано да заколят прасетата" - шегува се Тенко Калайджиев.

Той е категоричен, че в бидона с киселото зеле не трябва да се слага натриев бензоат - нещо, което правят много хора, за да пресекат ферментацията и да предотвратят т.нар. сагясване на чорбата.

"Когато натриевият бензоат се срещне с натриев хлорид се получава химикал, който е вреден за здравето. Ако се спазят всички изисквания, до сагясване няма да се стигне, но трябва да се следват някои задължителни подробности при полагането на зелето. Всяка зелка трябва да е обърната с кочана нагоре и той да е разрязан на четири, за да може солта да попива равномерно" - каза още Тенко Калайджиев.

Един от ценните му и забавни съвети е да се "претака" киселото зеле с прахосмукачка, но с тази технология трябва много да се внимава. "Прилагайте я само, ако имате стара руска прахосмукачка, на която има възможност маркучът да се монтира така, че да издухва въздух, а не да го всмуква. Съвременните прахосмукачки не разполагат с такава функция и ще си причините нежелани щети ако пробвате без да знаете какво правите" - добави Тенко Калайджиев.

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg