В село Змейово избират майстор на пелина

Традиционният за старозагорското село Змейово Празник на пелина ще се проведе за девета поредна година на 19 декември 2015 г. от 11:00 часа в залата на читалището. Едно от посланията на старите местни майстори е да се прави хубав наложен пелин от хубаво вино, а хубавото вино става от подбрано грозде.

В конкурса за змейовски пелин ще участват местни производители. Най-добрите майстори ще бъдат избрани от експерти на "Домейн Менада" за пивкост, цвят, аромат и бистрота на напитката. Всички те ще получат предметни награди и грамоти за отличие. В празничната програма участват фолклорни групи, които ще се надпяват и надиграват в конкурс.

В поздравителната програма ще участват фолклорни групи при читалищата в Стара Загора, Змейово, Нова Загора, Раднево, с. Тракия, Опан и с. Оряховица, община Стара Загора. В празника ще участват и родолюбиви клубове на старинното оръжие от Стара Загора, Нова Загора и Ямбол. От „Тракийски лимец” - Стара Загора ще предложат хляб с квас, изпечен на жарава. Изделия от рисувани речни камъни и рисувани глинени съдове ще допълнят автентичната атмосфера на празника.

Организатори са Народно читалище „Пробуда – 1928” с. Змейово и Община Стара Загора. Партньор на Празника на пелина 2015 г. е „Балкания – Балканска асоциация за устойчив туризъм и култура”.

Празник на пелина

infoz autor www.infoz.bg