Водоноска ще снабдява село Казанка поне още месец

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Стара Загора д-р Златина Нанева, началникът на Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово” полк. Евгений Динев и секретарят на Община Стара Загора посетиха село Казанка и разговаряха с хората.

Те се срещнаха с жители във връзка с наличието на естествен уран в питейната вода над допустимата норма.

kazanka vodonoskaКакто вече www.infoz.bg съобщи анализи, направени в лаборатория на Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българска академия на науките от две чешми в селото, показват концентрации от 0,055 милиграма на литър и 0,045 милиграма на литър при максимална 0,03 милиграма на литър. В резултат на това Регионалната здравна инспекция - Стара Загора направи предписание на водоснабдителното дружество да ограничи водата за използване за питейни нужди и за готвене, да осигури вода за питейно-битови нужди на населението.

Водата е опасна за пиене и готвене, заради химичната токсичност на елемента уран. Затова е забранена да се ползва за тези цели. Може да се ползва за почистване и миене. Индикативната доза е в норма (влиянието върху организма на човек), радионуклидите са в норма” – каза д-р Златина Нанева. Тя уточни, че водоизточникът снабдява единствено и само село Казанка. Той се намира на територията на Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово”. Дейността на полигона е чувствителна тема за хората от района, тъй като пред 16 години там бяха унищожени бойните глави на руските ракети Скъд, Фрог и СС-23.

„Не може да се говори, че има някаква връзка между това и наличието на уран във водата. На полигона не се изпитват боеприпаси, които съдържат радиоактивни елементи, включително и уран и няма възможност по какъвто и да било начин от изпитанията, които се правят там да бъде замърсена водата” – категоричен е полк. Евгений Динев, началник на Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово”.

Кметският наместник на Казанка Елка Михайлова обясни, че на възрастните хора водата ще бъде доставяна по домовете и магазинът в селото ще разполага с големи количества минерална вода.

Резултатите от новите проби на водата на село Казанка ще бъдат готови в рамките на 30 – 40 дни. Дотогава ВиК ще осигурява вода за пиене с водоноска. Ако концентрацията на уран е над нормата ще се приложат технологии за прочистване или ще се направят нови сондажи.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

На подобна тема