Ретроспективна изложба на Карл Йорданов ще гостува в Стара Загора

Ретроспективна изложба на Карл Йорданов ще гостува в Стара Загора

Ретроспективна изложба на художника Карл Йорданов (1905 - 1976), гостуваща от Художествена галерия „Димитър Добрович” - Сливен, ще бъде открита на 5 февруари 2016 г. от 18:00 часа в западната зала на Художествена галерия - Стара Загора.

АвтопортретКарл Йорданов е роден през 1905 г. в София. През 1927 г. завършва Художествената академия. Десетилетието между 1928 и 1937 г. участва в работата на екипи по почистване и укрепване на средновековни стенописи. Творческата дейност на Карл Йорданов се утвърждава в областта на живописта и графиката, в църковната фрескова живопис и реставрацията. Участва в множество изложби в страната и чужбина. С неговата специализирана дейност са свързани реставрациите на редица от най-значимите паметници на културата, сред които Казанлъшката тракийска гробница, Боянската църква и др. Умира през 1976 г. в Пловдив.

В настоящата изложба са включени 48 произведения на художника. Част от тях представят живописни творби от любимите му жанрове – пейзаж и портрет, а графичните листи, от различни периоди на творчеството му, разкриват уменията му в областта на офорта, акватинтата, мецотинтото и т.н.

Картина на Карл Йорданов

infoz autor www.infoz.bg