Ретроспективна изложба на Карл Йорданов ще гостува в Стара Загора

Ретроспективна изложба на Карл Йорданов ще гостува в Стара Загора

Ретроспективна изложба на художника Карл Йорданов (1905 - 1976), гостуваща от Художествена галерия „Димитър Добрович” - Сливен, ще бъде открита на 5 февруари 2016 г. от 18:00 часа в западната зала на Художествена галерия - Стара Загора.

АвтопортретКарл Йорданов е роден през 1905 г. в София. През 1927 г. завършва Художествената академия. Десетилетието между 1928 и 1937 г. участва в работата на екипи по почистване и укрепване на средновековни стенописи. Творческата дейност на Карл Йорданов се утвърждава в областта на живописта и графиката, в църковната фрескова живопис и реставрацията. Участва в множество изложби в страната и чужбина. С неговата специализирана дейност са свързани реставрациите на редица от най-значимите паметници на културата, сред които Казанлъшката тракийска гробница, Боянската църква и др. Умира през 1976 г. в Пловдив.

В настоящата изложба са включени 48 произведения на художника. Част от тях представят живописни творби от любимите му жанрове – пейзаж и портрет, а графичните листи, от различни периоди на творчеството му, разкриват уменията му в областта на офорта, акватинтата, мецотинтото и т.н.

Картина на Карл Йорданов

infoz autor www.infoz.bg

Работа в Арсенал - офис Стара Загора

 

Живко Тодоров: „Ще бъдем безкомпромисни с качеството на възстановяване на инфраструктурата след ремонта на „Водоснабдяване и канализация“. Имаме много забележки по изпълнението на дейности от ВиК проекта, който се изпълнява в Стара Загора. В непрекъснат диалог сме с дружеството, за да коригираме проблеми при възстановяването на улиците. Тази наша борба ще продължи, докато не видим добър краен резултат.

новини в сайта RSS емисия facebook twitter youtube subscribe ilko gruev Четете в Telegram Viber infoz.bg в Гугъл новини

Можете да следите съдържанието на сайта чрез:

emailКанала ни в Telegram

emailЕмисията в Twitter

emailСтраницата ни във Facebook

emailКанала ни във Viber