Арт работилница: Направи си роза за спомен от Казанлък!

"Направи си роза" - под това мото в един от кулминационните дни на Фестивала на розата в Казанлък се проведе работилница, организирана от една от арт-галерия "Ателието". Малки и големи рисуваха и твориха уханния символ на България, като използваха различни материи и техники. "Всеки турист, гост на града ни може да направи роза от хартия...

Художтикът Росен Дончев обяснява как се рисува с ароматна розова смес в арт-галерия АтелиетоА също и от плат, от вълна, с рисунка върху стъкло и коприна. За тези ухаещи рисунки се използва една нова техника с етерични масла. Ние, самите художници рисуваме, обучаваме и правим ателиета в различни техники на приложните и изящните изкуства", сподели Ваня Запрянова, управител на арт-галерия "Ателието".

Независимо, че е неуловимо за камерата и фотоапарата, екипът ни снима най-ароматните рисунки, запечатали дъха на казанлъшките розови градини.

"Мислихме какво да бъде нашето участие в Празниците на розата, за да бъде различно и атрактивно, и решихме, че можем да добавим малко розово масло и розова вода към сместа от вода и гума "Арабика", която използваме за иконописите. Така розата, нарисувана върху картона, излъчва своя аромат часове наред", разказа Росен Дончев, иконописец на музей "Етъра".

Всеки, преминал през работилницата за рози, взе със себе си за спомен създадения от него символ на аромата и красотата на България.

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg