Гравюри на Андре Дьорен ще бъдат представени в Казанлък

Изложбата „Сатирикон, 33 гравюри на Андре Дьорен“ на един от най-смелите и противоречиви художници на своето време ще гостува на Казанлък. Експозицията ще бъде открита на 20 май от 16:30 часа в Художествената галерия. Авторът на тази изложба е коронован за най-великия жив френски художник. Заедно с Матис предизвиква първата революция в сферата на изобразителното изкуство на 20-и век - фовизма.

Гравюра на Андре ДьоренВечно недоволен, Дьорен участва заедно с Брак и Пикасо в изобретяването на кубизма.

Един нов живот започва през 1910 г., когато той решава да тръгне "в търсене на изгубените тайни на живописта". Неговият подход, смятан за обрат, предвещава завръщането към "класицизма от периода между двете войни“.

Жизнерадостен и надменен, хедонист и мистик, разкъсван от съмнения, Дьорен сякаш продължава да бъде една загадка в изкуството.

Поредицата низки истории в „Сатирикон”, чиито герои са лумпени, освободени роби и крадци, е символен преобразувател на ценности и само в известна степен действителност. Неугледните публични места и ханове, място за среща на социално онеправданите, представляват ехо на разпуснатостта на висшето имперско общество. Всичко е казано с добро чувство за хумор и ирония, понякога наивна, пародия и добродушни шеги.

Привлечен от нравите на античността и стъпвайки върху разказите в това ранно произведение, Андре Дьорен създава своите гравюри, верен на своята непокорна и вечно търсеща същност.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Община Казанлък)

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Милиони левове на Общината са несправедливо и нелогично блокирани

Заместник-кметът на Община Мъглиж д-р Душо Гавазов говори за състоянието на пътищата в общината и проблема с шосето до село Селце

Разказ за дейността на Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора

stara zagora eu grad sport
Мини Марица-изток ЕАД

Честит Ден на миньора!

Уважаеми работещи в „Мини Марица-изток” ЕАД, честит Ден на миньора! Благодарение на добрата екипна работа и постигнатите резултати посрещаме празника с удовлетворение и самочувствие. Изправени пред настоящите и бъдещите предизвикателства, да останем верни на принципите си и с оптимизъм да вървим заедно напред, гарантирайки енергийната независимост и националната сигурност. С благодарност за Вашия професионален принос и с пожелания за здраве и благополучие. Андон Андонов - Изпълнителен директор