Независимостта на България беше тържествено отбелязана в Стара Загора

Независимостта на България беше отбелязана в Стара Загора

С тържествена церемония беше отбелязана 109-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Венци на почит бяха поднесени от името на Община Стара Загора, Старозагорския военен гарнизон, Общински съвет и областния управител.

В празничното си слово зам.-кметът Иванка Сотирова припомни делото на великите държавници на България, дългия път до крайната победа- извоюването на Независимостта на България и емоцията на този ден преди 109 години в Стара Загора. Тогава всички празнуват начело с митрополит Методий, който отслужва благодарствен молебен със специално написана молитва. Градът е украсен със знамена, а гражданите ликуват. На 22 септември старозагорци посрещат цар Фердинанд в храма „Св. Димитър“.

Радостин Танев и Емил Христов„Днес този ден е още по-велик! Днес Независимостта е още по-значима, ако ние осъзнаваме този акт не само като запазване на териториален суверенитет. Този ден е значим, ако запазваме суверенитета на нашата свобода на духа, на независимостта на духа. Затова всички ние сме длъжни да се борим, единно да защитаваме правото си да бъдем равнопоставени в обединена Европа. Ние тук, гражданите на Стара Загора, сме длъжни да управляваме града ни, така че той да бъде най-доброто място за живеене, не само в България, но и в Европа. Да бъде най-доброто място за инвестиции, най-доброто място за образование, за да може да задържим тук младите хора на България и градът да просперира. Бъдете благословени и нека знаем какъв е нашият дълг. Честит да бъде този празник!“ - каза още Иванка Сотирова.

На церемонията присъстваха областният управител Гергана Микова, народните представители Емил Христов, Маноил Манев, Георги Гьоков и Радостин Танев, зам.-командирът по логистично осигуряване на Втора механизирана бригада полк. Тодоров, зам.-областният управител Петя Чакърова, общински съветници, представители на обществени и политически организации, много граждани.

В ритуала участваха почетен караул, знаменна група и Военен духов оркестър на Старозагорския военен гарнизон.

Концерт „С музиката на Дико Илиев“, посветен на 80-та годишнина от създаването на Дунавското хоро, изнесохаОбщинският фолклорен ансамбъл „Загоре“ и Общинският духов оркестър.

Независимостта на България в Стара Загора

Независимостта на България

www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

Теми:

На подобна тема