Денят на независимостта

Денят на независимостта в Стара Загора

С тържествен ритуал и показване на военна техника в Стара Загора отбелязаха 110 години от обявяването на Независимостта на България. Пред Паметника на загиналите във войните старозагорци в парк „Александър Стамболийски“ се събраха граждани, за да изразят своята признателност пред делото на българските държавници, работили за Независимостта.

В ритуала участваха почетен караул и знаменна група от Старозагорския военен гарнизон, Общински духов оркестър и хор на Народно читалище „Родина“.

„Днес е важен ден, в който преди 110 години нашата родина отхвърля зависимостта от османско иго“ - каза в приветствието си Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. Тя припомни думите на цар Фердинанд „Ако не рискувам, няма да успея“ и действията за обявяване на Независимостта. Цяла България ликува на този ден преди 110 години, три дни по-късно цар Фердинанд е посрещнат в Стара Загора. „Това е апотеоза на един дълъг период на въоръжение на българския дух, за да се подготви за противопоставяне на подтисничеството. Затова сега трябва да осъзнаваме силата на българския дух, да осъзнаем какво значи свободата. Днес е важно България да бъде зачитана, да се отстояват интересите ѝ“ - каза още Иванка Сотирова.

На ритуала присъстваха народният представител Радостин Танев, областният управител Гергана Микова, зам.-областният управител Петя Чакърова, зам.-кметът Красимира Чахова, секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, зам.-командирът на Втора механизирана бригада полк. Тодоров, общински съветници и много граждани. Венци пред паметника бяха положени от името на Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора, Старозагорски военен гарнизон и Областния управител. Представители на политически партии, обществени организации, съюзи и признателни граждани също положиха цветя в знак на  признателност.

Старозагорският военен гарнизон организира демонстрация на техника и въоръжение. Армейската техника беше разположена на южната част на бул. „Цар Симеон Велики“ от кръстовището с бул. „Патриарх Евтимий“ до Средно училище „Васил Левски“ за времето от 9 до 12 часа.

От 11:30 часа в парк „Пети октомври“ Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ изнесе празничен концерт.

IMG 7092

IMG 7125

IMG 7133

IMG 7159

IMG 7177

22 септември – Независимостта на България – защо е важна тази дата?

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

На подобна тема