Нелогични пътни знаци са поставени на малка улица в Стара Загора

Предназначението на пътните знаци е да информират и да спомогнат за безопасността на всички по улици и пътища. Има случаи обаче, в които те са излишни или са поставени нелогично. Примерът е с отсечка на ул. "Димитър Наумов" в Стара Загора, дълга около 200 метра и без изход в едната посока.

Че улицата е без изход е обозначено със съответния знак, но под него е поставен и знак Път с предимство - при десен завой от булеварда.

"Няма логика на глуха улица да има знак Път с предимство. Това е направено или от престараване от страна на организатора на движението, или от незнание" - коментира автомобилният инструктор Иван Минчев.

Няколко метра по улицата също е поставен знак път с предимство, без да има пресечка. И после - трети - на сантиметри отстояние от стена на жилищен блок. Гледаме друг кръгъл знак, обърнат с гръб към бул. "Славянски". Помолихме автомобилния инструктор да предположи какво означава той. "По пътя на логиката, трябва да е обозначение за завой задължително надясно, или забрана за ляв завой" - каза Иван Минчев и остана видимо изненадан като застана пред знака. - "Забранено изпреварването на моторни превозни средства, с изключение на двуколесни. Няма логика този знак, безсмислено е да го има" - категоричен е той.

Знакът за забранено изпреварване е поставен на 15-на метра от Стоп. В лента, в която обичайно винаги има паркирали автомобили. Тук коли влизат само, за да паркират и дори за разминаване е нужно спрат и да се изчакат. Изпреварване е невъзможно...

На метри от знака по-нагоре по улицата има Стоп, обърнат към външните аварийни стълби на хотелска сграда. "Безсмислено поставен знак. Тук откъде ще излизат автомобили, по стълбите ли ще се спускат? По този начин се разходват излишни средства на данъкоплатците, защото всички знаци струват пари" - коментира още дългогодишният автомобилен инструктор Иван Минчев.

Сградата, която стои на пътя на знаците е една от най-високите в Стара Загора и е там от 15-на години. Самите те са поставени по проект и с решение на комисия от специалисти в различни области. Грешката не е в хората, които са ги монтирали. Те са изпълнили работата си според указанията на проекта. Зам.-кметът на Община Стара Загора Йордан Николов е съгласен, че повечето от знаците, които показахме са нелепи и нямат място там. Добре е, че в този участък от 200 метра поставените 10-на знака не пречат на движението, те само абсурдни и са ненужни.

По случая с нелогично поставените пътни знаци на в участък от ул. "Димитър Наумов", кметът на Стара Загора Живко Тодоров е разпоредил да се потърси отговорност от проектанта и той за собствена сметка да направи необходимата корекция.

път с предимство

пътен знак Изпреварването забранено

пътен знак Стоп

лоши пътни знаци Стара Загора

 

Венета Асенова | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24