В Стара Загора отбелязаха 50 години бадминтон

В Стара Загора отбелязаха 50 години бадминтон

Община Стара Загора и Спортен клуб „Бадминтон” организираха честване по повод 50-годишния юбилей на бадминтона у нас и в Стара Загора. Церемонията се състоя в общинската зала „Иван Вазов” преди началото на Националния турнир по бадминтон „Стара Загора”.

Той е шести кръг от Национална верига по бадминтон.

badminton„В залата виждам както доайените - основателите на играта в Стара Загора, така и най-малките техни последователи. Днес е среща на поколенията във времето. Старозагорският спортен клуб „Бадминтон” е един от най-успешните клубове не само в града ни. Състезателите му определят модата и тенденциите на развитие на съвременния бадминтон. Пожелавам още много по 50 г. и да сте все така на върха” - каза в приветствието си зам.-кметът Красимира Чахова.

Една от най-красивите и интересни игри води началото си в Стара Загора през далечната 1965 г. Тогава в града се появяват чифт ракети, кутия с пера и мрежа, донесени от ГДР, от роднини на Тодор Деков. Пред дома му и на Аязмото започва странен на пръв поглед, но много увлекателен и заразителен спорт. Малко след това на върха на Аязмото е разчертано и първото игрище върху каменни плочи. На 23 и 24 декември 1967 г. инж. Людмил Фандъков, Димитър Радев, Велик Мутинов и Тодор Деков участват в първия междуградски турнир в Пловдив и така Стара Загора се нарежда между градовете, които поставят началото на този спорт в България. Веднага след турнира ДФС „Берое” става член на Комисията по бадминтон към Българската федерация по тенис.

На 8 ноември 1990 г. е учреден Спортен клуб „Бадминтон” с председател Слънчезар Цанков. Успехите на старозагорските състезатели растат с всяка измината година. От началото на 2017 г. общо 122-ма състезатели са участвали в държавни и международни шампионати. Завоювали са 11 шампионски титли, 15 сребърни и 31 бронзови медала. В отборните състезания старозагорските „перца” са шампиони за момчета – 13 г., юноши – 15 г., девойки – 17 г. и девойки 19 г. За трета поредна година смесените отбори на мъжете и жените са с шампионската титла.

www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

Теми:

На подобна тема