Всички елементи в парк Аязмото се запазват в автентичен вид

Гарантирам, че всички елементи в парк „Митрополит Методий Кусев” ще бъдат запазени след изпълнението на проекта за ремонт и реконструкция. Това заяви на пресконференция кметът на община Стара Загора Живко Тодоров.

„Има извадени каменни плочи от настилката, защото се полагат електрически кабели и водопроводи. След това всичко ще бъде възстановено в същия автентичен вид. Всичко, което се извършва по проекта е съгласувано с Националния институт по недвижимо културно наследство” – заяви проектантът арх. Петър Киряков. Той увери, че строителната фирма изпълнява стриктно проекта. На места камъните са били много пропаднали. Сега основата е изградена и те са подредени отново в така нареченото Малко Аязмо. Арх. Киряков добави, че има няколко улични лампи, които са неправилно поставени и ще бъдат преместени.

Източната алея, над бариерата, ще си остане с асфалтово покритие. Тя е леко разширена и е направен тротоар, защото трябва да се отговори на изискванията за осигуряване на достъп на хора с двигателни проблеми, както и на пешеходците, тъй като алеята се използва и от автомобили със специален режим – на пожарна безопасност, линейки и на полицията.

„Няма нито едно отсечено живо дърво. За отстраняването на всяко едно от тях комисия от 5 – 6 експерти дава становище. Всички отстранени дървета ще бъдат възстановени от същия вид” – категоричен е ландшафтният архитект Корнелия Матарова. Тя добави, че няма да има изграждане на нови детски и спортни площадки, а само възстановяване на сега съществуващите. Скамейките ще бъдат от дърво и метал.

„Никой самоцелно няма да отсече дърво, или да преместим каменните плочи по вили, каквито коментари има в социални медии. Паркът на Стара Загора, известен като Аязмото, не изглежда добре сега, защото реално е строителна площадка. Това не е повод всичко, което се прави там да се посреща с негативизъм и остри коментари и манипулации, счита Живко Тодоров.

Парк „Митрополит Методий Кусев” не е ремонтиран от десетилетия и старозагорци трябва да проявят няколко месеца спокойствие и търпение, докато се изпълнява проектът. В него има огромна нужда от санитарна сеч и поддръжка на растителността” – призова арх. Иван Иванов, като уточни, че такава е личната му позиция и становище на Камарата на архитектите в Стара Загора.

Живко Тодоров съобщи още, че има много незаконни постройки зад върха на Аязмото към Дъбрава, които предстои да бъдат описани и съборени. Кметът увери, че нито едно от тях няма да бъде узаконена.

ayazmoto press
На снимката (от ляво надясно): заместник-кметът на Община Стара Загора инж. Янчо Калоянов, ландшафтният архитект Корнелия Матарова, арх. Петър Киряков, кметът Живко Тодоров и главният архитект на Общината Виктория Грозева
 
За проекта

Общата площ на парка е 3200 декара. Паспортизирани са 2800 дървета. В парка има редки и уникални растителни видове, като някои от тях са засадени лично от митрополит Методий. В рамките на проекта ще бъдат подменени заболели и изсъхнали дървета от същия вид. Редиците от кипариси по западната алея поетапно ще бъдат подменени, поради достигане на пределна възраст. Екземплярите от Източната туя ще бъдат попълнени с Кълбовидна туя с по-ниска и по-широка корона. Ще се създадат и нови тематични пространства като „Пътеката под кипарисите“, разположена западно от източната обходна алея, „Поляната с Кедрите“, „Поляната с Алепския бор“ и др. На поляната с Атлаския кедър, разположена западно от игрищата за бадминтон (бившия разсадник), се намират най-интересните видове в парка – Pinus maritimа, Pinus ponderosa, Gimnocladus, Ginkgo biloba, Pinus halepensiis Brutia, Abies pinsapo и др. След провеждане на необходимите фитосанитарни мероприятия пространството ще се превърне в експозиционна поляна.

Реставрацията и рехабилитацията на пешеходните алеи, тротоари, площадни пространства и стълби, ще се извършват само с автентични материали – каменни цепени плочи, гранитни павета и бордюри.

Ще бъде въведено видеонаблюдение. Ще се реконструира входното пространство около фонтана „Жабките”, шадраваните, Алековия кът, детската площадка под Летния театър, пространството около параклиса и фонтана, игрищата с околното пространство, детската площадка и др. Ще бъдат поставени 1200 нови скамейки.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg