Началото: Арията "Каста Дива" и тромпетът на Венци Благоев

Четвъртото издание на Международния фестивал "Джаз форум Стара Загора" беше официално открито на 11 юни вечерта на Античната улица пред Операта в присъствието на многобройна публика от меломани. Приветствие отправиха зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова и инж. Сергей Бодуров - зам.-директор на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3".

jazz forum stara zagora vencislav blagoev trompet"КонтурГлобал" Фондация "Америка за България" са основни спонсори на фестивала, благодарение, на които всички концерти са безплатни за публиката.

Артистичният директор на "Джаз форум Стара Загора" Венци Благоев трогна публиката с първото си изпълнение на фестивала. Той "изпя" с тромпета си великолепната ария "Каста Дива" от операта "Норма" на Винченцо Белини.

През първата вечер на фестивала джазът се сля с операта чрез изпълненията на „ДжазБъдеЩе“ – фестивална студентска формация от Националната музикална академия, Нов български университет и Conservatorio di musica „G. Verdi“ di Milano (Драгомира Драшкова – вокал, Георги Стойков – тромпет, Владислав Мичев – тромбон, Димитър Благоев – китара, Виктория Кирилова – контрабас, Стоил Иванов – барабани).

Вокален ансамбъл „Спектрум” с ръководител Константин Бейков (Константин Бейков, Боряна Йорданова, Мая Вълчева, Кирил Петров, Янко Янков) също спечелиха публиката със своите изпълнения. Към тях се присъединиха вокалистите от незабравимата формация "Траяна", създадена от акад. Кирил Тодоров - Лилия Дойчева и Надя Тончева.

На финала на първата вечер от джазфеста на сцената се качиха Милица Гладнишка и Михаил Йосифов със своя секстет (Михаил Йосифов – тромпет, Велислав Стоянов – тромбон, Димитър Льолев – саксофон, Васил Спасов – пиано, Димитър Шанов – контрабас, Атанас Попов – барабани).

Милица Граднишка взриви публиката с впечатляващите изпълнения на арията на Кралицата на нощта от операта "Вълшебната флейта" на Моцарт и арията Vissi d`arte от операта "Тоска" на Пучини.

Международният фестивал "Джаз форум Стара Загора" продължава на 12 юни с много изненади. Публиката в Стара Загора ще има уникалният шанс да се наслаждава на живо на изпълненията на световноизвестния саксофонист и педагог Джери Бергонци.

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

Светът

Нова вълна от протести, прераснали в сблъсъци между демонстранти и полицията, имаше тази нощ в редица градове на САЩ. До тях се стигна въпреки, че в някои от големите градове беше въведен комендантски час в опит да се успокои гневът на хората, породен от смъртта на цветнокожия Джордж Флойд, причинена от полицай. Сблъсъци имаше в Ню Йорк, Филаделфия, Лос Анджелис и Атланта, Маями, Чикаго

* * *
Пилотираният кораб „Дракон“ на компанията на Илън Мъск „Спейс Екс“ (SpaceX) с двама астронавти – Робърт Бенкен и Дъглас Хърли – беше изстрелян в орбита. Ракетата носител „Фалкон-9“ беше изстреляна в 22:22 часа българско време на 30 май от космическия център Кенеди във Флорида

* * *
САЩ отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона. Лишаването на Хонконг от статута на привилигирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на "целия спектър" от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай, каза американският лидер

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация и пренасочват финансовите средства, с които са я подпомагали, към други световни и спешни нужди на общественото здраве. Тръмп обяви, че СЗО са виновни за прикриването от страна на Китай на вируса, тръгнал от град Ухан и това е позволило заразата да се разпространи по целия свят

На подобна тема

Най-четеното от последните дни