Старозагорци се преклониха пред паметта на Васил Левски

Старозагорци се преклониха пред паметта на Васил Левски

181-годишнината от рождението на Васил Левски беше отбелязана с общоградски ритуал по полагане на венци и цветя в Стара Загора. Деца и възрастни отрупаха с цветя паметника на Апостола, който в младежките си години е ученик в Старозагорското класно училище.

Това каза в словото си зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова. „Длъжни сме, заставайки днес на това свято за всички старозагорци място, да направим равносметка. Дали даваме всичко от себе си за България? Дали историята, която пишем днес е продължение на неговите светли идеали? Ще има ли достойни наследници в лицето на бъдещите поколения? Длъжни сме и пред тях, за да няма забрава за великия герой на България, който увисна на бесилото заради идеала си за „чиста и свята република“! Нека им предадем ценностите, които той създаде. Нека знаят, че само обединени сме силни и можем да постигаме целите си“ - призова в словото си Чахова.Ритуалът започна със Заупокойна литургия в памет на Дякон Игнатий, отслужена от храмовото свещеничество на катедрален храм „Свети Димитър“.

В него взеха участие зам.-кметовете Йордан Николов и Янчо Калоянов, зам.-областните управители Димитър Драчев и Красимир Червилов, командирът на Втора механизирана бригада бриг. ген. Костадин Кузмов, общински съветници и др.

В знак на признателност бяха поднесени венци от Община Стара Загора, Втора механизирана бригада, Общинския съвет и Областния управител. Цветя положиха патриотични, политически и обществени организации, много граждани. В ритуала участваха още Военният духов оркестър, почетен караул и знаменна група от Втора механизирана бригада.

Организатори на проявата са Община Стара Загора и Старозагорския военен гарнизон.

Музеен обект „Хилендарски метох” днес е отворен безплатно за посетители до 17:30 часа. За учениците е организирана музейно-образователна програма „Заветите на Апостола“, включваща беседа, занимателни игри и кръстословици. Участието в програмата е безплатно.

181 години от рождението на Васил Левски

vasil levski stara zagora

www.infoz.bg  www.infoz.bg