Мемориален знак в памет на д-р Евгений Желев ще бъде поставен в Стара Загора

Общинските съветници на Стара Загора подкрепиха предложението, внесено на редовното заседание от кмета Живко Тодоров, за поставянето на мемориален знак в памет на д-р Евгений Желев (1957 – 2017).

evgeniy zhelevТой беше два мандата кмет на Стара Загора, лекар, народен представител, политик и общественик. Предложението беше изпратено в Общината от инициативна група старозагорци по повод една година от смъртта на бившия градоначалник. „Периодът на неговото управление като кмет на Община Стара Загора (1999 – 2007 г.) съвпада със строителство, ремонт, възстановяване и изграждане на редица важни за града обекти. Особено горд беше Доктора, както всички го наричаха с уважение, с „квадрата на духа”. Име, измислено от самия него за сградите на Операта, Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека „Захарий Княжески” и Художествената галерия, ремонтирани в неговите кметски мандати - в ония години, когато все още нямаше пари от европейски фондове и трябваше да се решават проблемите със собствени средства или кредити. За работата си споделя: „Когато предложиш действено решение, няма проблем нито с Общинския съвет, нито с институциите, нито с общността” - се казва в предложението.

Предлага се паметният знак да бъде поставен в градинката между Драматичния театър, Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека, Художествената галерия и Операта, като доказателство за дълбоката признателност към него за съграждането на съвременния културен център на града ни, уникален като архитектурно-духовна среда.