Стара Загора ще се включи в проект за подобряване на качеството на въздуха

Община Стара Загора да се включи в Интегрирания проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“, финансиран по Програма LIFE на Европейския съюз, реши на заседание Общинският съвет.

Продължителността на проекта е 6 години, като крайната му фаза е заменянето на печките на твърдо гориво с котли на пелети или газ, от което безплатно ще се възползват 950 старозагорски домакинства.

Йордан Николов„Глобален е проблемът с фините прахови частици, а програма LIFE е добра възможност да намалим нивата им в Стара Загора. Внимателно сме разгледали параметрите. Идеята е да бъдат подпомогнати семейства с минимални доходи, които не могат сами да си позволят смяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, които използват“ - обобщи мотивите на администрацията ресорният зам.-кмет Йордан Николов. Той допълни още, че в Стара Загора през последните 2 години регистрираните нива на фини прахови частици са в границите на допустимите норми.

Йордан Николов подчерта, че ако Общината бъде одобрена от програмата, ще се извърши обследване на районите на града, в които се използва най-много отопление на твърдо гориво, за да решат експертите къде да бъде насочена помощта.

www.infoz.bg  www.infoz.bg