Старозагорецът Николай Гичев притежава богата колекция от военни ордени и медали

Николай Гичев от Стара Загора притежава необятна колекция от стотици военни ордени, медали, нагръдни знаци, над 3500 снимки, запечатали паметни моменти от историята ни. Голяма част от архива му е свързан с Руско-турската война. Сред ордените има и такива, с които са наградени българските опълченци.

nikolay gichev„Най-интересни за мен винаги са били медалите, с които са наградени участниците в Руско-турската война. Притежавам медали, които са издадени от България, Сърбия, Русия, Румъния и Черна гора. Ще видите руските медали, които имат много интересна градация. Те са в три разновидности. Сребърният медал е даван само за две сражения. Руските военни са отчели, че двете ключови сражения, които са по време на войната, са сражението на връх Шипка и сражението при крепостта Крас. Затова участниците в тези две битки са наградени със специален медал, който е изпълнен от сребро” - обясни Николай Гичев.

Част от колекцията е и орденът за храброст, който е от първата емисия, произведена в Петербург. С този орден са наградени за героизма си 33-ма български опълченци. Николай Гичев показва и няколко ордена, носещ името на Св. Александър.

Николай Гичев колекционира и стари фотографии. „Много от опълченците са си направили снимки с медалите и е интересно да се намерят техни фотографии, да се разберат техните съдби и какво е ставало с тях през времето. Тук ще видите една интересна фотография, на чийто гръб има много интересен текст. Оказа се, че жената, която е на снимката, е с мъжа си, който е опълченец. Те са я подарили на брат ѝ. Тя е написала, че по време на войната е била заровена жива от турците, но Господ ѝ е помогнал. Тя успяла да се изрови и да се спаси от този ужас на войната” – разказа колекционерът.

Той притежава и копие на Манифеста, с който е провъзгласено началото на Руско-турската война.

Част от колекцията е орденът за храброст, който е от първата емисия, произведена в Петербург и с този орден са наградени 33-ма български опълченци - разказва Николай Гичев

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg